Krwawienia z przewodu pokarmowego wśród chorych z trombocytopenią – ocena rokowania
Autor: Mariusz Bryl
Data: 25.01.2016
Źródło: Risk and mortality of gastrointestinal hemorrhage in patients with thrombocytopenia: Two nationwide retrospective cohort studies; Lo, Po-Han et al.; European Journal of Internal Medicine , Volume 27 , 86 – 90.GS/MB
Związek pomiędzy występowaniem trombocytopenii a krwawieniami z przewodu pokarmowego nie jest w pełni wytłumaczony. Celem badania zaprojektowanego przez Po-Han Lo oraz wsp. było określenie ryzyka wystąpienia krwawienia z przewodu pokarmowego u pacjentów z trombocytopenią oraz śmiertelności związanej z powyższym powikłaniem. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma Euoropean Journal of Internal Medicine.
Badaniem objęto grupę 1033 dorosłych pacjentów z rozpoznaną trombocytopenią (grupa badana) oraz 10 330 osób dorosłych wolnych od powyższego stanu (grupa kontrolna). Dodatkowo kohortowym badaniem zagnieżdżonym objęto grupę 27 369 pacjentów hospitalizowanych z powodu krwawienia z przewodu pokarmowego w latach 2004 – 2010.
Na podstawie zebranych danych wykazano znamiennie wyższą częstość występowania krwawień z przewodu pokarmowego wśród chorych z trombocytopenią, w porównaniu z grupą kontrolną (odpowiednio 14.5/1000 osobo-lat oraz 5.07/1000 osobo-lat, P < 0.0001). Na podstawie powyższych danych wykazano ponad 2.5-krotnie wyższe ryzyko wystąpienia krwawienia z przewodu pokarmowego wśród chorych z trombocytopenią, w porównaniu z populacją ogólną (HR, 2.61; 95% CI, 2.05–3.32). Na podstawie badania zagnieżdżonego w kohorcie potwierdzono natomiast znamiennie wyższą umieralność w następstwie krwawienia z przewodu pokarmowego, w przypadku współwystępowania trombocytopenii (OR, 1.98; 95% CI, 1.09–3.59).
Reasumując, autorzy badania potwierdzili, iż chorzy z trombocytopenią mają istotnie wyższe ryzyko wystąpienia krwawienia z przewodu pokarmowego oraz zgonu z tej przyczyny, w porównaniu z populacją ogólną.
Na podstawie zebranych danych wykazano znamiennie wyższą częstość występowania krwawień z przewodu pokarmowego wśród chorych z trombocytopenią, w porównaniu z grupą kontrolną (odpowiednio 14.5/1000 osobo-lat oraz 5.07/1000 osobo-lat, P < 0.0001). Na podstawie powyższych danych wykazano ponad 2.5-krotnie wyższe ryzyko wystąpienia krwawienia z przewodu pokarmowego wśród chorych z trombocytopenią, w porównaniu z populacją ogólną (HR, 2.61; 95% CI, 2.05–3.32). Na podstawie badania zagnieżdżonego w kohorcie potwierdzono natomiast znamiennie wyższą umieralność w następstwie krwawienia z przewodu pokarmowego, w przypadku współwystępowania trombocytopenii (OR, 1.98; 95% CI, 1.09–3.59).
Reasumując, autorzy badania potwierdzili, iż chorzy z trombocytopenią mają istotnie wyższe ryzyko wystąpienia krwawienia z przewodu pokarmowego oraz zgonu z tej przyczyny, w porównaniu z populacją ogólną.