Czy można zapobiec negatywnym następstwom otyłości w czasie ciąży?
Autor: Alicja Kostecka
Data: 21.03.2019
Źródło: DM/www.ajog.org/article/S0002-9378(19)30478-8/fulltext
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Nadwaga i otyłość to wynik wielu tygodni lub miesięcy zaniedbania; mimo podejmowanych prób dowody (także i powyższy) świadczą, że nie da się odwrócić negatywnych następstw otyłości w ciąży w krótkim czasie.
Otyłość w czasie ciąży wiąże się z niekorzystnymi wynikami klinicznymi zarówno dla matki, jak i dziecka. Stwierdzono, że wiele zagrożeń zależy od wzrostu BMI, na przykład prawdopodobieństwo poczęcia maleje liniowo o 4% za każdy dodatkowy 1 kg/m2 począwszy od BMI 29 kg/m2, a wzrost BMI o 5 kg/m2 zwiększa ryzyko zgonu wewnątrzmacicznego nawet o 24%. Szacuje się, że 11% wszystkich zgonów wśród noworodków można przypisać konsekwencjom nadwagi i otyłości u matki. Między innymi z powyższych względów optymalnym postępowaniem byłaby najpierw redukcja masy ciała, a dopiero potem staranie się o potomstwo, jednak z uwagi na to, że aż około 85% ciąż jest nieplanowanych podejmuje się próby opracowania sposobów na choćby częściowe zniwelowanie negatywnych następstw otyłości u kobiet w ciąży.
Nowozelandzcy naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie (Healthy Mums and Babies - HUMBA), w którym oceniono wpływ edukacji dietetycznej i probiotyków na wyniki położnicze u kobiet z BMI >30 kg/m2. 230 kobiet zróżnicowanych etnicznie przydzielono do grupy biorącej udział w 4 sesjach z dietetykiem zajmującym się kobietami w ciąży lub do grupy otrzymującej standardowe zalecenia dietetyczne; badane kobiety przydzielono ponadto do grupy otrzymującej codziennie probiotyk (Lactobacillus rhamnosus GG oraz Bifidobacterium lactis BB12) lub placebo. Badanie przeprowadzano na kobietach będących między 12. a 18. tygodniem ciąży.
Okazało się, że we wszystkich badanych grupach nie było istotnej różnicy w odniesieniu do odsetka kobiet z nadmiernym przyrostem masy ciała w ciąży (interwencja dietetyczna vs. rutynowe porady: 73,8% vs. 81,8%, probiotyki vs. placebo 82,4% vs. 73,4%), nie stwierdzono także redukcji masy urodzeniowej u noworodków (interwencja dietetyczna vs. rutynowe porady 3575 vs 3612 g, probiotyki vs. placebo 3685 vs. 3504 g). Całkowity przyrost masy ciała u matki był jednak niższy w przypadku zastosowania profesjonalnej edukacji dietetycznej w porównaniu z rutynowymi poradami (9,7 vs. 11,4 kg). Co najistotniejsze, nie było istotnych różnic między grupami interwencyjnymi w zakresie wyników położniczych u matki i potomstwa.
Nowozelandzcy naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie (Healthy Mums and Babies - HUMBA), w którym oceniono wpływ edukacji dietetycznej i probiotyków na wyniki położnicze u kobiet z BMI >30 kg/m2. 230 kobiet zróżnicowanych etnicznie przydzielono do grupy biorącej udział w 4 sesjach z dietetykiem zajmującym się kobietami w ciąży lub do grupy otrzymującej standardowe zalecenia dietetyczne; badane kobiety przydzielono ponadto do grupy otrzymującej codziennie probiotyk (Lactobacillus rhamnosus GG oraz Bifidobacterium lactis BB12) lub placebo. Badanie przeprowadzano na kobietach będących między 12. a 18. tygodniem ciąży.
Okazało się, że we wszystkich badanych grupach nie było istotnej różnicy w odniesieniu do odsetka kobiet z nadmiernym przyrostem masy ciała w ciąży (interwencja dietetyczna vs. rutynowe porady: 73,8% vs. 81,8%, probiotyki vs. placebo 82,4% vs. 73,4%), nie stwierdzono także redukcji masy urodzeniowej u noworodków (interwencja dietetyczna vs. rutynowe porady 3575 vs 3612 g, probiotyki vs. placebo 3685 vs. 3504 g). Całkowity przyrost masy ciała u matki był jednak niższy w przypadku zastosowania profesjonalnej edukacji dietetycznej w porównaniu z rutynowymi poradami (9,7 vs. 11,4 kg). Co najistotniejsze, nie było istotnych różnic między grupami interwencyjnymi w zakresie wyników położniczych u matki i potomstwa.