(Nie) Znane dolegliwości

Udostępnij:
Czy Polacy widzą różnicę pomiędzy zgagą a refluksem? Jak pokazują wyniki tegorocznego badania TNS OBOP , 43 proc. Polaków wie, że zgaga i refluks to nie to samo. Jednocześnie 40 proc. ankietowanych nie potrafiło określić czy są to pojęcia tożsame a 17 proc. traktuje je wymiennie.
Zgaga kontra refluks
Zgaga to ostre pieczenie za mostkiem, któremu nierzadko towarzyszy zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. To objaw, który występuje w różnych chorobach. Doświadczają go również zdrowi, najczęściej po błędach dietetycznych. Refluks to każde cofanie się w stronę przełyku treści płynnej, gazowej lub mieszanej. Pojęcie to używane jest w różnych dziedzinach medycyny (np. refluks pęcherzowo-moczowodowy). Krótkotrwałe i niewielkie zarzucanie treści żołądkowej do przełyku jest normalnym zjawiskiem np. po posiłkach. W sytuacji jednak, gdy refluks żołądkowo-przełykowy wywołuje powikłania np. zapalenie przełyku lub wtedy, gdy nasilenie dolegliwości związanych z refluksem ma niekorzystny wpływ na komfort życia, mamy do czynienia z chorobą refluksową.

Kiedy i jak się leczyć?
W razie choroby refluksowej może być konieczne stałe systematyczne leczenie nawet wtedy, gdy nie ma żadnych objawów. Tymczasem w przypadku zgagi wystarczające jest leczenie doraźne (objawowe), po zdiagnozowaniu przyczyny. 41 proc. Polaków jest zdania, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety . Co czwarty (25 proc.) respondent idzie do lekarza, a 23 proc. ankietowanych wskazuje, że najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie leków bez recepty . Najczęściej polecane są te leki, które działają szybko, np. już po trzech minutach od zażycia. Ważne jest też by leki na zgagę nie zaburzały procesów trawiennych w żołądku oraz były bezpieczne dla kobiet w ciąży. Alternatywą dla takich leków jest supresant refluksu Gaviscon, dostępny w formie tabletek do rozgryzania i żucia o smaku mięty, zawiesiny doustnej o smaku mięty w butelce oraz praktycznych saszetek. Zawiera w składzie m.in. alginian sodu, przez co w kontakcie z kwaśnym środowiskiem w żołądku tworzy warstwę ochronną. Powstała w ten sposób tzw. tratwa, blokuje zarzucanie treści żołądkowej do przełyku, gasząc tym samym uczucie palenia w przełyku już po trzech minutach od zażycia .
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.