Arłukowicz postawił na swoim: Paszkiewicz oficjalnie usunięty ze stanowiska prezesa NFZ

To już oficjalne: premier Donald Tusk, po wcześniejszych rekomendacjach ministra zdrowia oraz Rady NFZ, odwołał Jacka Paszkiewicza ze stanowiska prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia. Jego obowiązki czasowo pełnić będzie Zbigniew Teter.
Poinformował o tym rzecznik rządu Paweł Graś. O odwołanie Paszkiewicza wnioskował Bartosz Arłukowicz, minister zdrowia. Do czasu powołania nowego szefa funduszu jego obowiązki będzie pełnił dotychczasowy zastępca prezesa NFZ Zbigniew Teter.

Kto zostanie następcą Jacka Paszkiewicza? Nieoficjalnie wymienia się nazwiska Agnieszki Pachciarz, Jakuba Szulc, Jerzego Millera i Macieja Piroga.

Agnieszka Pachciarz
To nazwisko najczęściej wymieniane przez media. Jest wiceministrem zdrowia odpowiedzialną za nadzór kontaktów ministerstwa z funduszem. Jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, specjalistką prawa medycznego. Zarządzała z sukcesem szpitalem publicznym w Słupcy (do 2005 roku) i niepublicznym w Pleszewie (do chwili powołania w 2012 roku na stanowisko wiceministra zdrowia). O powodach dymisji Paszkiewicza mówiła w niepublikowanej jeszcze rozmowie z „Menedżerem Zdrowia”. -Toczy się dziewięć postępowań, w których stronami są ministerstwo i fundusz – wyjaśniała. I dodawała, że pora to skończyć, na co najlepszą formą byłby lepszy dialog między obiema instytucjami.

Jakub Szulc
Jakub Szulc ma 38lat, pochodzi z Kłodzka (Dolny Śląsk). Tak jak Agnieszka Pachciarz nie jest lekarzem i tak jak ona studia skończył w Poznaniu (na Wydziale Zarządzania Akademii Ekonomicznej w Poznaniu). Do 2005 roku pracował w bankach, był m.in. dyrektorem w Pionie Rynków Międzynarodowych Banku BPH. W Sejmie – od 2005, zawsze z list Platformy Obywatelskiej, zawsze z okręgu wałbrzyskiego ( w tym okręgu leży rodzinne miasto Szulca, Kłodzko). Jak podaje „Tygodnik Wałbrzyski” do resortu zdrowia przeszedł za namową Donalda Tuska. -Premier podkreślił, że do naprawy polskiej służby zdrowia oprócz lekarzy potrzebni są dobrzy ekonomiści. Usłyszałem wtedy, że dlatego właśnie ja otrzymałem tę propozycję – opowiadał tygodnikowi Szulc. W 2009 roku został najlepszym posłem według tygodnika "Polityka".

Jerzy Miller
Wojewoda małopolski, w poprzednim rządzie Donalda Tuska minister administracji i spraw wewnętrznych. W latach 2004 – 2006 był już prezesem Narodowego Funduszu Zdrowia. Także nie jest lekarzem. Ukończył studia na Wydziale Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie ze specjalizacją automatyka cyfrowa. Jest zwolennikiem jak najszybszego powołania konkurencji dla narodowego monopolisty. -Na razie Narodowy Fundusz Zdrowia jest monopolistą i dlatego nie musi dbać o klientów – wyjaśniał powody w rozmowie z „Menedżerem Zdrowia”.

Maciej Piróg
W lutym ogłosił, że nie chce już prowadzić Centrum Zdrowia Dziecka (prowadził je od 2002 roku). Ogłoszono poszukiwania jego następcy. Instytut ogłosił konkurs, który ma wyłonić nowego dyrektora. Maciej Piróg nie zamierzał w nim startować i nie startował – jego plany zawodowe związane są z polityką. Jest doradcą prezydenta RP w sprawach zdrowotnych.
Jest lekarzem. Ma pierwszy stopień specjalizacji z pediatrii, drugi stopień w dziedzinie „Zdrowie Publiczne. Był konsultantem Banku Światowego programów ochrony zdrowia w Polsce. Brał udział w licznych projektach i programach dotyczących systemu opieki zdrowotnej, m.in. w projekcie Hope pt. „Menedżerowie dla reformy systemu opieki zdrowotnej w Polsce”, programie Phare pt. „Zmiany w zarządzaniu i organizacji zdrowia”, a także angażował się w projekty dotyczące restrukturyzacji systemu opieki zdrowotnej w województwie opolskim. W 1998 pełnił funkcję wicewojewody opolskiego, następnie od 1999 do 2000 zajmował stanowisko sekretarza stanu w Ministerstwie Zdrowia w rządzie Jerzego Buzka.

© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.