Słodzone napoje powiązane z wieloma nowymi przypadkami cukrzycy i chorób serca
Tagi: | słodzone napoje, cukrzyca typu 2, choroby serca, choroby układu krążenia, choroby metaboliczne |
Według nowego badania przeprowadzonego przez naukowców Tufts University w USA napoje słodzone są przyczyną ponad 2,2 miliona nowych przypadków cukrzycy i 1,1 miliona nowych przypadków chorób serca rocznie na całym świecie.
Prowadzą do przyrostu masy ciała i insulinooporności
Analiza opublikowana w „Nature Medicine” podkreśla rosnące nierówności zdrowotne. W Ameryce Łacińskiej i na Karaibach napoje słodzone przyczyniły się do prawie jednej czwartej (24 proc.) nowych przypadków cukrzycy w 2020 r. W Afryce Subsaharyjskiej, regionie, w którym w latach 1990–2020 odnotowano największy procentowy wzrost liczby zachorowań, napoje słodzone były przyczyną ponad jednego na pięć (21 proc.) nowych przypadków cukrzycy i ponad jednego na dziesięć (11 proc.) – chorób serca.
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Tufts University w USA, Kolumbia, Meksyk i Republika Południowej Afryki zostały szczególnie dotknięte. Napoje słodzone były odpowiedzialne za prawie połowę (48 proc.) wszystkich nowych przypadków cukrzycy w Kolumbii. Prawie jedna trzecia wszystkich nowych przypadków cukrzycy w Meksyku była łączona z napojami słodzonymi, które były również powiązane z ponad jedną czwartą (27,6 proc.) nowych przypadków cukrzycy i 14,6 proc. przypadków chorób sercowo-naczyniowych w Republice Południowej Afryki.
Słodkie napoje są szybko trawione, powodując wzrost poziomu cukru we krwi przy niewielkiej wartości odżywczej. Regularne ich picie z czasem prowadzi do przyrostu masy ciała, insulinooporności i wielu problemów metabolicznych związanych z cukrzycą typu 2 i chorobami serca.
Reklama szkodliwych napojów
Dariush Mozaffarian, jeden z autorów publikacji i dyrektor Food is Medicine Institute, stwierdził, że słodzone cukrem napojem są intensywnie reklamowane i sprzedawane w krajach o niskich i średnich dochodach. Społeczności te nie tylko spożywają szkodliwe produkty, ale często są też gorzej przygotowane do radzenia sobie z długoterminowymi tego konsekwencjami zdrowotnymi.
Około 830 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę, większość z nich żyje w krajach o niskich i średnich dochodach, jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmierci na świecie, pochłaniając szacunkowo 17,9 miliona istnień ludzkich każdego roku. Ponad trzy czwarte tych zgonów następuje w krajach o niskich i średnich dochodach.
– Obserwujemy wzrost popularności słodkich napojów napędzany przez kulturę influencerów w internecie. W ośrodkach miejskich młodzi ludzie są celem influencerów w mediach społecznościowych, którym płaci się za promowanie markowych słodkich napojów, wypełniając lukę informacyjną pozostawioną przez brak edukacji żywieniowej w szkołach – podkreśliła dr Catherine Kanari, specjalistka chorób niezakaźnych w Amref Health Africa w Kenii.
Autorzy badania wzywają do powzięcia wielu środków, w tym kampanii na rzecz zdrowia publicznego, regulacji reklamy napojów słodzonych cukrem i podatków od napojów słodzonych cukrem. Meksyk, który ma jeden z najwyższych wskaźników spożycia napojów słodzonych cukrem na świecie, wprowadził podatek od napojów w 2014 roku.