123RF
Podwójna dawka choliny korzystniej wpływa na rozwój mózgu dzieci
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 10.01.2022
Źródło: PAP
Działy:
Aktualności w Neurologia
Aktualności
Poziom choliny rekomendowany obecnie dla kobiet w ciąży może nie być wystarczający dla rozwijającego się mózgu dziecka – informuje „FASEB Journal”.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Cornella w USA wskazują, że siedmioletnie dzieci lepiej radzą sobie podczas zadań wymagających utrzymywania koncentracji, jeśli ich matki w czasie ciąży przyjmowały dwukrotnie wyższą dawkę choliny niż rekomendowana.
Cholina, występująca m.in. w żółtku jaja kurzego, chudym czerwonym mięsie, drobiu, orzechach, warzywach strączkowych i kapustnych, często nie wchodzi w skład suplementów dla ciężarnych kobiet i ponad 90 proc. z nich konsumuje jej mniej, niż jest to rekomendowane – piszą naukowcy.
Uczestniczki najnowszych badań w trzecim trymestrze ciąży stosowały dietę zaprojekowaną tak, aby dostarczyć 480 mg choliny dziennie (nieco więcej niż rekomendowane 450 mg) lub 930 mg choliny dziennie, czyli około dwóch razy więcej.
Gdy ich dzieci miały siedem lat, przeprowadzono testy dotyczące koncentracji. Okazało się, że zdolność utrzymywania koncentracji podczas całego zadania była znacznie lepsza u dzieci, których matki w czasie ciąży przyjmowały 930 mg choliny.
Wiele dotychczasowych badań na modelu zwierzęcym wykazało, że dodatkowa cholina w jadłospisie matki przekłada się na długoterminowe korzyści poznawcze u potomstwa. Nie tylko poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywanie, ale także chroni układ nerwowy przed skutkami prenatalnego stresu, ekspozycji na działanie alkoholu, a także autyzmu, epilepsji, zespołu Downa czy choroby Alzheimera.
„Te wyniki sugerują, że także ludzie mogą doświadczać wielu korzyści dla mózgu związanych z przyjmowaniem większej ilości choliny przez matkę” – piszą autorzy.
Ten sam zespół badaczy wcześniej zaobserwował w grupie dzieci kobiet przyjmujących większą dawkę choliny lepsze i szybsze przetwarzanie informacji w pierwszym roku życia.
Cholina, występująca m.in. w żółtku jaja kurzego, chudym czerwonym mięsie, drobiu, orzechach, warzywach strączkowych i kapustnych, często nie wchodzi w skład suplementów dla ciężarnych kobiet i ponad 90 proc. z nich konsumuje jej mniej, niż jest to rekomendowane – piszą naukowcy.
Uczestniczki najnowszych badań w trzecim trymestrze ciąży stosowały dietę zaprojekowaną tak, aby dostarczyć 480 mg choliny dziennie (nieco więcej niż rekomendowane 450 mg) lub 930 mg choliny dziennie, czyli około dwóch razy więcej.
Gdy ich dzieci miały siedem lat, przeprowadzono testy dotyczące koncentracji. Okazało się, że zdolność utrzymywania koncentracji podczas całego zadania była znacznie lepsza u dzieci, których matki w czasie ciąży przyjmowały 930 mg choliny.
Wiele dotychczasowych badań na modelu zwierzęcym wykazało, że dodatkowa cholina w jadłospisie matki przekłada się na długoterminowe korzyści poznawcze u potomstwa. Nie tylko poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywanie, ale także chroni układ nerwowy przed skutkami prenatalnego stresu, ekspozycji na działanie alkoholu, a także autyzmu, epilepsji, zespołu Downa czy choroby Alzheimera.
„Te wyniki sugerują, że także ludzie mogą doświadczać wielu korzyści dla mózgu związanych z przyjmowaniem większej ilości choliny przez matkę” – piszą autorzy.
Ten sam zespół badaczy wcześniej zaobserwował w grupie dzieci kobiet przyjmujących większą dawkę choliny lepsze i szybsze przetwarzanie informacji w pierwszym roku życia.