123RF
Dieta roślinna ma działanie antynowotworowe, ale...
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 08.06.2023
Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, JAMA Network Open: „Association of Healthful Plant-based Diet Adherence With Risk of Mortality and Major Chronic Diseases Among Adults in the UK”
Działy:
Aktualności w Onkologia
Aktualności
Autorzy badania opublikowanego w „JAMA Network Open” zauważają, że kolejne badania potwierdzają zdrowotne działanie diety ograniczającej produkty odzwierzęce. Wskazują jednak, że nie wszystko, co roślinne, ma prozdrowotne działanie, np. białe pieczywo, słodkie soki czy roślinne substytuty mięsa.
Dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz również zdrowotne i środowiskowe. W czasopiśmie „JAMA Network Open” opublikowano badanie, w którym sprawdzono, czy każda dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego jest jednakowo zdrowa.
Analizie poddano dietę ponad 132 tysięcy osób. Okazało się, że osoby spożywające zdrową żywność pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce) mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwór i choroby sercowo-naczyniowe oraz niższe ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu. Podobnej zależności nie zauważono u osób stosujących dietę opartą na „niezdrowych” produktach pochodzenia roślinnego (soki, przetworzone produkty pochodzenia roślinnego mające być substytutem mięsa, wysoko przetworzone produkty zbożowe).
Badanie po raz kolejny potwierdza, że ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych i większy udział w diecie nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego ma prozdrowotne działanie.
Analizie poddano dietę ponad 132 tysięcy osób. Okazało się, że osoby spożywające zdrową żywność pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce) mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwór i choroby sercowo-naczyniowe oraz niższe ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu. Podobnej zależności nie zauważono u osób stosujących dietę opartą na „niezdrowych” produktach pochodzenia roślinnego (soki, przetworzone produkty pochodzenia roślinnego mające być substytutem mięsa, wysoko przetworzone produkty zbożowe).
Badanie po raz kolejny potwierdza, że ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych i większy udział w diecie nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego ma prozdrowotne działanie.