Ilość spożywanego alkoholu a ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Autor: Dr Mackiewicz
Data: 12.03.2011
Źródło: Fedirko V, Tramacere I, Bagnardi V et al. Alcohol drinking and colorectal cancer risk: an overall and dose–response meta-analysis of published studies. Ann Oncol. 2011 Feb 9. [Epub ahead of print].
Wyniki przeprowadzonej meta-analizy wskazują, że umiarkowane spożywanie alkoholu (>1-4 drinki/dzień) w porównaniu do niespożywania lub spożywania go okazjonalnie (≤1 drink/dzień) wiąże się z 21% wzrostem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. W przypadku osób spożywających duże ilości alkoholu (≥4 drinki/dzień) to ryzyko jest najwyższe i wynosi 52%.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) około dwóch miliardów ludzi na świecie spożywa regularnie napoje alkoholowe. Roczne światowe spożycie alkoholu przypadające na jedną dorosłą osobę wynosi 6,2 litry etanolu. W 2002 roku oszacowano, że 5,2% (mężczyźni) oraz 1,7% (kobiety) zachorowań na nowotwory złośliwe miało związek ze spożywaniem alkoholu. Udowodniono, że zachorowalność na nowotwory jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, piersi oraz raka jelita grubego ma związek ze spożywaniem napojów alkoholowych.
Na łamach Annals of Oncology opublikowano meta-analizę, która obejmowała 61 badań klinicznych, w których oceniano wpływ spożywania alkoholu na częstość zachorowania na raka jelita grubego. 22 badania przeprowadzono w Azji (Japonia, Korea, Chiny, Singapur), 2 w Australii, 13 w Zachodniej Europie, 24 w Ameryce Północnej (Kanada, Stany Zjednoczone).
Wyniki przeprowadzonej meta-analizy wskazują, że umiarkowane spożywanie alkoholu (1-4 drinki/dzień; 12,6-49,9 g etanolu/dzień) w porównaniu do niespożywania lub spożywania go okazjonalnie (≤1 drink/dzień; ≤12,5 g etanolu/dzień) wiąże się z 21% wzrostem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. W przypadku osób spożywających duże ilości alkoholu (≥4 drinki/dzień; ≥50 g/dzień etanolu) to ryzyko jest najwyższe i wynosi 52%. Meta-analiza wykazała, że wypijanie ≤1 drinka dziennie nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania. Nie zaobserwowano, aby u osób pijących napoje alkoholowe płeć miała wpływ na stopień ryzyko zachorowania. Nie zauważono również, żeby spożywanie alkoholu miało wpływ na lokalizację raka w okrężnicy lub odbytnicy. Zaobserwowano natomiast, że spożywanie dużej ilości alkoholu wiąże się z częstszym występowaniem raka w dystalnej, a niżeli proksymalnej części okrężnicy, jednak różnica ta nie była istotna statystycznie. W przypadku azjatów spożywających duże ilości alkoholu ryzyko względne zachorowania na raka jelita grubego jest wyższe niż w przypadku innych populacji.
Powyższa meta-analiza wskazuje, że spożywanie alkoholu w ilości przekraczającej jednego drinka dziennie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.
Na łamach Annals of Oncology opublikowano meta-analizę, która obejmowała 61 badań klinicznych, w których oceniano wpływ spożywania alkoholu na częstość zachorowania na raka jelita grubego. 22 badania przeprowadzono w Azji (Japonia, Korea, Chiny, Singapur), 2 w Australii, 13 w Zachodniej Europie, 24 w Ameryce Północnej (Kanada, Stany Zjednoczone).
Wyniki przeprowadzonej meta-analizy wskazują, że umiarkowane spożywanie alkoholu (1-4 drinki/dzień; 12,6-49,9 g etanolu/dzień) w porównaniu do niespożywania lub spożywania go okazjonalnie (≤1 drink/dzień; ≤12,5 g etanolu/dzień) wiąże się z 21% wzrostem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. W przypadku osób spożywających duże ilości alkoholu (≥4 drinki/dzień; ≥50 g/dzień etanolu) to ryzyko jest najwyższe i wynosi 52%. Meta-analiza wykazała, że wypijanie ≤1 drinka dziennie nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania. Nie zaobserwowano, aby u osób pijących napoje alkoholowe płeć miała wpływ na stopień ryzyko zachorowania. Nie zauważono również, żeby spożywanie alkoholu miało wpływ na lokalizację raka w okrężnicy lub odbytnicy. Zaobserwowano natomiast, że spożywanie dużej ilości alkoholu wiąże się z częstszym występowaniem raka w dystalnej, a niżeli proksymalnej części okrężnicy, jednak różnica ta nie była istotna statystycznie. W przypadku azjatów spożywających duże ilości alkoholu ryzyko względne zachorowania na raka jelita grubego jest wyższe niż w przypadku innych populacji.
Powyższa meta-analiza wskazuje, że spożywanie alkoholu w ilości przekraczającej jednego drinka dziennie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.