Im więcej owoców, tym niższe ryzyko raka piersi
Autor: Aleksandra Lang
Data: 22.06.2016
Źródło: Medscape,MK/AL
Jabłko dziennie może uczynić więcej dobrego niż utrzymywanie w pogotowiu lekarza. Nowe badanie dotyczące spożycia owoców i warzyw przez nastolatki oraz młodych dorosłych wiąże zwiększone spożycie owoców z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.
W analizie, która wykorzystała dane próby Nurses’ Health Study II wykazano, że spożycie 2,9 porcji owoców w ciągu dnia w okresie dorastania jest związane z obniżeniem ryzyka raka piersi o 25 procent w porównaniu ze spożywaniem 0,5 porcji owoców dziennie. Jak donosi Medscape, rezultaty zostały opublikowane w BMJ przez Maryam S. Farvid wraz z zespołem z Departamentu Żywności w Szkole Zdrowia Publicznego Harvard T.H. Chan w Bostonie. Wcześniej ta sama autorka opublikowała pracę na temat wpływu spożywania błonnika na ryzyko raka piersi i wykazała, że ryzyko zachorowania przed okresem menopauzy jest o 24 proc niższe w razie konsumpcji dużej ilości błonnika w okresie dorastania. Ryzyko życiowe było niższe o 16 procent.
Obecne badanie odzwierciedla dane 90476 kobiet w okresie przedmenopauzalnym, w wieku od 27 do 44 lat, które wypełniły kwestionariusz żywieniowy w 2991 roku, 44223 kobiet, które wypełniły kwestionariusz na temat ich diety w okresie dorastania w roku 1998. Badacze zwracali uwagę na całkowite spożycie owoców i warzyw w okresie dorastania i wczesnej dorosłości, a zwłaszcza na owoce i warzywa bogate w karoten. Dodatkowo do incydentów raka piersi w populacji badania, badacze brali pod uwagę receptory hormonalne guza i stan menopauzalny podczas diagnozy.
W sumie 3235 kobiet rozwinęło agresywnego raka piersi w przeciągu 22 lat obserwacji, w tym 1347 kobiet, o których diecie informacja była dostępna. Badacze oceniali spożycie owoców w kwantylach. Współczynnik ryzyka dla raka piersi dla największego versus najniższego spożycia owoców plasował się na poziomie 0,75. Według autorów można prawdopodobnie zapobiec zachorowaniu na raka piersi przez zwiększone spożywanie owoców.
Jednak związek ten dla spożywania owoców w okresie dorastania był niezależny od spożycia owoców w dorosłości i nie wykazano żadnego związku między ryzykiem wystąpienia raka piersi i spożyciem owoców w okresie wczesnej dorosłości, czy też spożyciem warzyw zarówno w okresie dorastania jak i wczesnej dorosłości.
Według autorów, w analizie podzielonej na typy owoców i warzyw, wyższe spożycie owoców i warzyw bogatych w karoten w okresie wczesnej dorosłości było szczególnie związane z niższym ryzykiem. Według nich związek z rakiem piersi różnił się znacząco między poszczególnymi owocami i warzywami – większa konsumpcja bananów, jabłek, czy winogron podczas okresu dojrzewania jak również pomarańczy i kapusty w okresie wczesnej dorosłości było istotnie związane z obniżonym ryzykiem.
Badając związek między spożywaniem owoców a typem guza, badacze zaobserwowali, że związek między jedzeniem owoców w okresie dorastania i obniżonym ryzykiem zachorowania był silniejszy dla raka bez receptorów estrogenowych i progesteronowych w porównaniu z rakiem z receptorem progesteronowym i estrogenowym i rakiem z receptorem estrogenowym i bez receptora progesteronowego.
Jak zauważają autorzy, choć badania na temat związku diety i raka piersi są prowadzone od dekad, z niejednoznacznymi rezultatami, wielu badaczy koncentrowało się na ocenie diety na półmetku życia lub później.
Obecne badanie odzwierciedla dane 90476 kobiet w okresie przedmenopauzalnym, w wieku od 27 do 44 lat, które wypełniły kwestionariusz żywieniowy w 2991 roku, 44223 kobiet, które wypełniły kwestionariusz na temat ich diety w okresie dorastania w roku 1998. Badacze zwracali uwagę na całkowite spożycie owoców i warzyw w okresie dorastania i wczesnej dorosłości, a zwłaszcza na owoce i warzywa bogate w karoten. Dodatkowo do incydentów raka piersi w populacji badania, badacze brali pod uwagę receptory hormonalne guza i stan menopauzalny podczas diagnozy.
W sumie 3235 kobiet rozwinęło agresywnego raka piersi w przeciągu 22 lat obserwacji, w tym 1347 kobiet, o których diecie informacja była dostępna. Badacze oceniali spożycie owoców w kwantylach. Współczynnik ryzyka dla raka piersi dla największego versus najniższego spożycia owoców plasował się na poziomie 0,75. Według autorów można prawdopodobnie zapobiec zachorowaniu na raka piersi przez zwiększone spożywanie owoców.
Jednak związek ten dla spożywania owoców w okresie dorastania był niezależny od spożycia owoców w dorosłości i nie wykazano żadnego związku między ryzykiem wystąpienia raka piersi i spożyciem owoców w okresie wczesnej dorosłości, czy też spożyciem warzyw zarówno w okresie dorastania jak i wczesnej dorosłości.
Według autorów, w analizie podzielonej na typy owoców i warzyw, wyższe spożycie owoców i warzyw bogatych w karoten w okresie wczesnej dorosłości było szczególnie związane z niższym ryzykiem. Według nich związek z rakiem piersi różnił się znacząco między poszczególnymi owocami i warzywami – większa konsumpcja bananów, jabłek, czy winogron podczas okresu dojrzewania jak również pomarańczy i kapusty w okresie wczesnej dorosłości było istotnie związane z obniżonym ryzykiem.
Badając związek między spożywaniem owoców a typem guza, badacze zaobserwowali, że związek między jedzeniem owoców w okresie dorastania i obniżonym ryzykiem zachorowania był silniejszy dla raka bez receptorów estrogenowych i progesteronowych w porównaniu z rakiem z receptorem progesteronowym i estrogenowym i rakiem z receptorem estrogenowym i bez receptora progesteronowego.
Jak zauważają autorzy, choć badania na temat związku diety i raka piersi są prowadzone od dekad, z niejednoznacznymi rezultatami, wielu badaczy koncentrowało się na ocenie diety na półmetku życia lub później.