Rola żywienia dietetycznego w raku żołądka
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 17.10.2013
Źródło: Contemp Oncol (Pozn) 2013; 17 (4): 337–342 DOI (digital object identifier): 10.5114/wo.2013.35684
Śmiertelność z powodu raka żołądka nadal stanowi istotny odsetek wszystkich zgonów spowodowanych nowotworami.U większości pacjentów w zaawansowanym stadium raka występuje zespół kacheksja-anoreksja, który charakteryzuje się utratą masy ciała, zmniejszonym łaknieniem, zmęczeniem i osłabieniem organizmu.
Śmiertelność z powodu raka żołądka nadal stanowi istotny odsetek wszystkich zgonów spowodowanych nowotworami. U większości pacjentów w zaawansowanym stadium raka występuje zespół kacheksja-anoreksja, który charakteryzuje się utratą masy ciała, zmniejszonym łaknieniem, zmęczeniem i osłabieniem organizmu. Wyniszczenie nowotworowe (kacheksja) jest objawem klinicznym bardzo często towarzyszącym nowotworom górnego odcinka układu pokarmowego. Powszechnie przyjmuje się, że kacheksja jest następstwem mechanicznego oddziaływania nowotworu na górną część układu trawiennego. Głównymi przyczynami są: utrudnione połykanie, szybko pojawiające się uczucie sytości, a także nudności i wymioty. Inną przyczyną utraty masy ciała jest współistniejący uogólniony stan zapalny. Leczenie żywieniowe w grupie pacjentów z rakiem żołądka jest nadal stosowane zbyt rzadko, a wiedza na jego temat jest ciągle bardzo ograniczona. Wspomaganie żywieniowe należy wdrażać u pacjentów zarówno w okresie przed- jak i pooperacyjnym. Żywienie powinno również stanowić element leczenia paliatywnego chorych z nieoperacyjnym rakiem żołądka. W publikacji przedstawiono główne zasady wspomagania żywieniowego oraz płynące z niego korzyści.