Wzrasta zachorowalność na raka jelita grubego wśród młodych dorosłych !
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 13.11.2014
Źródło: Bailey CE, Hu C-Y, You N, et al. Increasing Disparities in the Age-Related Incidences of Colon and Rectal Cancers in the United States, 1975-2010. JAMA Surg 2014; Opublikowano online 5 listopada 2014; doi:10.1001/jamasurg.2014.1756
Zgodnie z przewidywaniami naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Teksasie, w kolejnych 15 latach więcej niż jeden na dziesięć raków okrężnicy i blisko jeden na cztery raki odbytnicy zdiagnozowane będą u osób w wieku młodszym niż obejmują badania przesiewowe. Ten rosnący problem zdrowotny uwidaczniają dane, które sugerują trend rosnący zachorowalności na raka jelita grubego pośród 20-34 latków w Stanach Zjednoczonych. W tej grupie populacyjnej szacuje się, że do roku 2030 zapadalność na raka jelita grubego wzrośnie odpowiednio o 90% i 124,2%
Wyniki opublikowane w JAMA Surgery, oparte na danych z poprzednich badań dostarczają szacunkowych danych ilościowych dotyczących gwałtownie rosnącego ryzyka zachorowania na raka jelita grubego wśród osób poniżej 50 roku życia – wieku, w którym rekomenduje się wykonanie przesiewowego badania kolonoskopowego. Autorzy odnoszą się do stylu życia i czynników ryzyka z nim związanych, takich jak otyłość, brak aktywności fizycznej czy dieta, mimo że konkretne czynniki ryzyka nie są znane.
Badacze podkreślają, że to najwłaściwszy moment na zatrzymanie i odwrócenie tych trendów poprzez edukację i podejmowanie środków zapobiegawczych.
Analiza retrospektywna dotyczyła danych pochodzących od przeszło 393 tysięcy chorych z histopatologicznie rozpoznanym rakiem jelita grubego w latach 1975-2010. Uwagę zwrócono na wiek chorych w momencie diagnozy (od 20 roku życia w przedziałach co 15 lat).
Badacze zaobserwowali, że roczny wskaźnik zachorowalności na raka jelita grubego poniżej 34 roku życia rośnie i dotyczy to wszystkich stadiów zaawansowania choroby. Trendy pokazują, że:
- do 2020 i do 2030 roku wskaźnik zachorowalności na raka jelita grubego wzrośnie odpowiednio o 37,8% i 90% dla chorych w wieku 20-34 lat. Do roku 2030 będzie to zmiana we wskaźniku zachorowalności o 131,1% u młodszych chorych w porównaniu do chorych powyżej 50 roku życia. Podobnie szacuje się, że do 2020 i 2030 roku wskaźnik zachorowalności na raka esicy i odbytnicy wzrośnie o odpowiednio 49,7% i 124,2% w tej samej grupie wiekowej, co stanowi zmianę o 165% w porównaniu z chorymi po 50 roku życia.
- Wśród chorych w wieku 35-49 przewiduje się wzrost częstości występowania o 27,7% dla raka okrężnicy i 46% dla raka odbytnicy w tych samych ramach czasowych.
- Odwrotny trend obserwuje się u chorych starszych, głównie dzięki badaniom przesiewowym. Obserwuje się ciągły spadek we wskaźniku zachorowalności na raka jelita grubego u osób w wieku 50 lat i starszych, dotyczy to głównie rozpoznań postawionych w stadium choroby z obecnością przerzutów odległych. Badacze przewidują, że trend ten utrzyma się ze wskaźnikiem zachorowalności malejącym o 21,2% i 37,8% odpowiednio w roku 2020 i 2030 dla raka jelita grubego oraz o 19% i 34,3% odpowiednio w 2020 i 2030 roku dla raka odbytnicy. Największy spadek zachorowalności spodziewany jest u osób powyżej 75 roku życia.
Brak badań przesiewowych oraz czynniki ryzyka takie jak otyłość i brak aktywności fizycznej są znanymi czynnikami wpływającymi na rozwój raka jelita grubego. W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania badacze zalecają ograniczenie spożycia przetworzonej żywności oraz większe spożycie warzyw i owoców. Badacze podkreślają również, że wyniki ich badania nie są obecnie wskazaniem do zmiany zaleceń dotyczących badań przesiewowych, ale zwracają uwagę lekarzy na poszukiwanie objawów, które łatwo można przeoczyć u osób młodych.
Podsumowując badacze podkreślają, że konieczne są dalsze badania w celu określenia przyczyny tego zjawiska i znalezienia strategii zapobiegawczych oraz strategii dotyczących wczesnego wykrywania raka jelita grubego.
Badacze podkreślają, że to najwłaściwszy moment na zatrzymanie i odwrócenie tych trendów poprzez edukację i podejmowanie środków zapobiegawczych.
Analiza retrospektywna dotyczyła danych pochodzących od przeszło 393 tysięcy chorych z histopatologicznie rozpoznanym rakiem jelita grubego w latach 1975-2010. Uwagę zwrócono na wiek chorych w momencie diagnozy (od 20 roku życia w przedziałach co 15 lat).
Badacze zaobserwowali, że roczny wskaźnik zachorowalności na raka jelita grubego poniżej 34 roku życia rośnie i dotyczy to wszystkich stadiów zaawansowania choroby. Trendy pokazują, że:
- do 2020 i do 2030 roku wskaźnik zachorowalności na raka jelita grubego wzrośnie odpowiednio o 37,8% i 90% dla chorych w wieku 20-34 lat. Do roku 2030 będzie to zmiana we wskaźniku zachorowalności o 131,1% u młodszych chorych w porównaniu do chorych powyżej 50 roku życia. Podobnie szacuje się, że do 2020 i 2030 roku wskaźnik zachorowalności na raka esicy i odbytnicy wzrośnie o odpowiednio 49,7% i 124,2% w tej samej grupie wiekowej, co stanowi zmianę o 165% w porównaniu z chorymi po 50 roku życia.
- Wśród chorych w wieku 35-49 przewiduje się wzrost częstości występowania o 27,7% dla raka okrężnicy i 46% dla raka odbytnicy w tych samych ramach czasowych.
- Odwrotny trend obserwuje się u chorych starszych, głównie dzięki badaniom przesiewowym. Obserwuje się ciągły spadek we wskaźniku zachorowalności na raka jelita grubego u osób w wieku 50 lat i starszych, dotyczy to głównie rozpoznań postawionych w stadium choroby z obecnością przerzutów odległych. Badacze przewidują, że trend ten utrzyma się ze wskaźnikiem zachorowalności malejącym o 21,2% i 37,8% odpowiednio w roku 2020 i 2030 dla raka jelita grubego oraz o 19% i 34,3% odpowiednio w 2020 i 2030 roku dla raka odbytnicy. Największy spadek zachorowalności spodziewany jest u osób powyżej 75 roku życia.
Brak badań przesiewowych oraz czynniki ryzyka takie jak otyłość i brak aktywności fizycznej są znanymi czynnikami wpływającymi na rozwój raka jelita grubego. W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania badacze zalecają ograniczenie spożycia przetworzonej żywności oraz większe spożycie warzyw i owoców. Badacze podkreślają również, że wyniki ich badania nie są obecnie wskazaniem do zmiany zaleceń dotyczących badań przesiewowych, ale zwracają uwagę lekarzy na poszukiwanie objawów, które łatwo można przeoczyć u osób młodych.
Podsumowując badacze podkreślają, że konieczne są dalsze badania w celu określenia przyczyny tego zjawiska i znalezienia strategii zapobiegawczych oraz strategii dotyczących wczesnego wykrywania raka jelita grubego.