Co jeść, aby nie zachorować na RZS?
Autor: Alicja Kostecka
Data: 30.08.2017
Źródło: AK/Ann Rheum Dis. 2017 Aug;76(8):1357-1364.
Tagi: | udar niedokrwienny, TRU |
Spożywanie określonych produktów może chronić przed zachorowaniem lub przeciwnie sprzyjać zapaleniu stawów, dotychczasowe obserwacje nie są jednoznaczne.
Amerykańscy naukowcy dokonali analizy danych z dwóch badań prospektywnych NHS (n=76597)oraz NHSII (n=93 392) zdrowych kobiet w wieku 30-55 lat oraz 25-42 (odpowiednio dla poszczególnych kohort). W czasie długotrwałej obserwacji, 3 678 104 osobolat, odnotowano łącznie w obu grupach 1007 zachorowań na RZS.
Czynniki dietetyczne oceniano według punktacji AHEI-2010 uwzględniającej 11 komponentów, gdzie wśród korzystnych wymieniono: owoce, warzywa, pełne ziarna zbóż, długołańcuchowe tłuszcze, wielonienasycone tłuszcze, umiarkowane spożycie alkoholu, a wśród niekorzystnych słodzone napoje (w tym soki owocowe), czerwone/przetworzone mięso, tłuszcze trans, wysoką podaż sodu.
Na podstawie aktualnej wiedzy dotyczącej związku między spożywaniem określonych produktów żywnościowych i występowaniem chorób serca, cukrzycy , a także niektórych chorób nowotworowych wysoka punktacja została przypisana do diety dobrej jakości sprzyjającej zdrowiu. Oceny sposobu odżywiania dokonywano na podstawie ankiety, którą przeprowadzano z badanymi, co 4 lata w okresie 1984-2010. W analizie statystycznej całej grupy badanej stwierdzono, iż stosowanie zdrowej diety ma niewielki wpływ na ograniczenie ryzyka RZS. Natomiast, gdy dokonano podziału grupy z uwzględnieniem wieku, okazało się, że u kobiet <55 roku życia odpowiedni dobór spożywanych produktów wyraźnie redukuje ryzyko RZS, natomiast nie uzyskano istotności statystycznej u kobiet >55 roku życia. Zależność między zdrowym jedzeniem a zachorowaniem na RZS była wyraźniejsza w przypadku postaci seropozytywnej RZS. Ponadto wykazano, iż według zastosowanej skali umiarkowane spożycie alkoholu oraz mniejsze spożycie czerwonego mięsa skorelowane jest z obniżeniem ryzyka zachorowania na RZS w młodym wieku. Autorzy również przypominają o swoim innym badaniu, w którym wykazano, iż u kobiet z nadwaga i otyłością poniżej 55 roku większe jest ryzyko RZS.
Dotychczasowe obserwacje skłaniają naukowców do przekonania, że choroba rozpoczynająca się w późniejszym wieku może mieć nieco inna etiologię, a także przebieg kliniczny.
Czynniki dietetyczne oceniano według punktacji AHEI-2010 uwzględniającej 11 komponentów, gdzie wśród korzystnych wymieniono: owoce, warzywa, pełne ziarna zbóż, długołańcuchowe tłuszcze, wielonienasycone tłuszcze, umiarkowane spożycie alkoholu, a wśród niekorzystnych słodzone napoje (w tym soki owocowe), czerwone/przetworzone mięso, tłuszcze trans, wysoką podaż sodu.
Na podstawie aktualnej wiedzy dotyczącej związku między spożywaniem określonych produktów żywnościowych i występowaniem chorób serca, cukrzycy , a także niektórych chorób nowotworowych wysoka punktacja została przypisana do diety dobrej jakości sprzyjającej zdrowiu. Oceny sposobu odżywiania dokonywano na podstawie ankiety, którą przeprowadzano z badanymi, co 4 lata w okresie 1984-2010. W analizie statystycznej całej grupy badanej stwierdzono, iż stosowanie zdrowej diety ma niewielki wpływ na ograniczenie ryzyka RZS. Natomiast, gdy dokonano podziału grupy z uwzględnieniem wieku, okazało się, że u kobiet <55 roku życia odpowiedni dobór spożywanych produktów wyraźnie redukuje ryzyko RZS, natomiast nie uzyskano istotności statystycznej u kobiet >55 roku życia. Zależność między zdrowym jedzeniem a zachorowaniem na RZS była wyraźniejsza w przypadku postaci seropozytywnej RZS. Ponadto wykazano, iż według zastosowanej skali umiarkowane spożycie alkoholu oraz mniejsze spożycie czerwonego mięsa skorelowane jest z obniżeniem ryzyka zachorowania na RZS w młodym wieku. Autorzy również przypominają o swoim innym badaniu, w którym wykazano, iż u kobiet z nadwaga i otyłością poniżej 55 roku większe jest ryzyko RZS.
Dotychczasowe obserwacje skłaniają naukowców do przekonania, że choroba rozpoczynająca się w późniejszym wieku może mieć nieco inna etiologię, a także przebieg kliniczny.