Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej – mity i fakty
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 14.11.2014
Źródło: Bogna Grygiel-Górniak, Mariusz J. Puszczewicz Reumatologia 2014; 52, 4: 269–279 DOI (digital object identifier): 10.5114/reum.2014.44707
Wpływ zwyczajów żywieniowych na rozwój dny moczanowej jest opisywany od ponad stu lat, jednak obecnie weryfikuje się wiele opinii, które nie były do tej pory poparte badaniami epidemiologicznymi lub klinicznymi. Promowanie prozdrowotnych zachowań żywieniowych, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz odpowiedni sposób żywienia są czynnikami sprzyjającymi obniżeniu stężenia kwasu moczowego w surowicy.
Dieta w dnie moczanowej powinna być prawidłowo zbilansowana pod względem ilości poszczególnych składników odżywczych, powinna zawierać nie tylko produkty ubogopurynowe, lecz także alkalizujące i bogate w antyoksydanty, a także dostarczać odpowiednią ilość płynów. W pracy przedstawiono najnowsze doniesienia dotyczące zaleceń żywieniowych w dnie moczanowej poparte badaniami klinicznymi lub epidemiologicznymi.