Picie kawy redukuje ryzyko dny moczanowej-badanie w oparciu o dane zapisane w genach
Autor: Alicja Kostecka
Data: 13.11.2018
Źródło: AK/Coffee consumption and gout: a Mendelian randomisation study. Ann Rheum Dis. 2018 Oct;77(10):1544-1546
Badanie metodą randomizacji Mendla przeprowadzone przez badaczy ze Szwecji potwierdza wcześniejsze badania obserwacyjne, w których spożywanie więcej niż 4 kubków kawy dziennie, deklarowane przez badane osoby, zmniejszało ryzyko dny moczanowej o około 40-60%.
Badania obserwacyjne sugerują związek spożywania kawy z redukcją ataków dny moczanowej, ale jego wpływ na poziom kwasu moczowego w surowiczy pozostaje niejednoznaczny.
W innych badaniach udowodniono zależność występowania określonych wariantów genów z nawykami dotyczącymi picia kawy. Okazało się, że osoby posiadające geny odpowiedzialne za szybki metabolizm kofeiny piją więcej kawy niż osoby, które tego genu nie posiadają. Głównym enzymem odpowiedzialnym za metabolizm kofeiny jest enzym CYP1A2.
Metoda randomizacji Mendla polega na badaniu wpływu wariantów genetycznych stwierdzanych w populacji na wystąpienie określonego efektu. Jest ona oparta na ugruntowanej wiedzy, iż polimorfizm odpowiednich genów powiązany jest z określonymi zachowaniami, w tym wypadku chodzi o spożywanie kawy. Badanie wariantów genetycznych pozwala na uniknięcie czynników zakłócających i błędów związanych z prowadzeniem badań obserwacyjnych.
Analizowano występowanie 5 alleli powiązanych ze zwiększonym spożywaniem kawy. W przypadku 4 z nich potwierdzono związek z redukcją ryzyka dny moczanowej (wspólczynik ryzyka OR 0.56, p=0.05). Występowanie dwóch alleli rs2472297 (CYP1A2) i rs7800944 (MLXIPL) było ujemnie skorelowane z poziomem kwasu moczowego.
Badanie metodą randomizacji Mendla przeprowadzone przez badaczy ze Szwecji stanowi potwierdzenie wcześniejszych badań obserwacyjnych, w których spożywanie >4 kubków kawy dziennie, deklarowane przez badane osoby, zmniejszało ryzyko dny moczanowej o około 40-60%. Mechanizm tego wpływu nie jest dokładnie znany. Kawa zawiera kofeinę, a jej metabolit metyloksantyna, jest inhibitorem oksydazy ksantynowej (podobnie jak allopurinol). W ten sposób kawa może wpływać na obniżenie poziomu kwasu moczowego i zmniejszać ilość incydentów dny moczanowej. Nie można wykluczyć również innych mechanizmów działania kawy tj. wpływ na stan zapalny, stres oksydacyjny, poziom glukozy i insuliny we krwi oraz oporności na insulinę.
W innych badaniach udowodniono zależność występowania określonych wariantów genów z nawykami dotyczącymi picia kawy. Okazało się, że osoby posiadające geny odpowiedzialne za szybki metabolizm kofeiny piją więcej kawy niż osoby, które tego genu nie posiadają. Głównym enzymem odpowiedzialnym za metabolizm kofeiny jest enzym CYP1A2.
Metoda randomizacji Mendla polega na badaniu wpływu wariantów genetycznych stwierdzanych w populacji na wystąpienie określonego efektu. Jest ona oparta na ugruntowanej wiedzy, iż polimorfizm odpowiednich genów powiązany jest z określonymi zachowaniami, w tym wypadku chodzi o spożywanie kawy. Badanie wariantów genetycznych pozwala na uniknięcie czynników zakłócających i błędów związanych z prowadzeniem badań obserwacyjnych.
Analizowano występowanie 5 alleli powiązanych ze zwiększonym spożywaniem kawy. W przypadku 4 z nich potwierdzono związek z redukcją ryzyka dny moczanowej (wspólczynik ryzyka OR 0.56, p=0.05). Występowanie dwóch alleli rs2472297 (CYP1A2) i rs7800944 (MLXIPL) było ujemnie skorelowane z poziomem kwasu moczowego.
Badanie metodą randomizacji Mendla przeprowadzone przez badaczy ze Szwecji stanowi potwierdzenie wcześniejszych badań obserwacyjnych, w których spożywanie >4 kubków kawy dziennie, deklarowane przez badane osoby, zmniejszało ryzyko dny moczanowej o około 40-60%. Mechanizm tego wpływu nie jest dokładnie znany. Kawa zawiera kofeinę, a jej metabolit metyloksantyna, jest inhibitorem oksydazy ksantynowej (podobnie jak allopurinol). W ten sposób kawa może wpływać na obniżenie poziomu kwasu moczowego i zmniejszać ilość incydentów dny moczanowej. Nie można wykluczyć również innych mechanizmów działania kawy tj. wpływ na stan zapalny, stres oksydacyjny, poziom glukozy i insuliny we krwi oraz oporności na insulinę.