Spożycie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 a zachorowanie na RZS
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 30.10.2014
Źródło: Long-term intake of dietary long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of rheumatoid arthritis: a prospective cohort study of women. Di Giuseppe D, Wallin A, Bottai M, Askling J, Wolk A. Ann Rheum Dis. 2014 Nov;73(11):1949-53.
Zawartość w diecie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids- PUFAs) oraz spożycie ryb, które są ich głównym źródłem może mieć wpływ na zachorowanie na RZS. Właśnie te kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem syntezy eikoznoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne.
Etiologia reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) ma charakter wieloczynnikowy. Do zachorowania na tą przewlekłą autoimmunologiczną chorobę zapalną stawów mają wpływ czynniki środowiskowe, w tym, jak się przypuszcza, również stosowana dieta.
Zawartość w diecie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids- PUFAs) oraz spożycie ryb, które są ich głównym źródłem może mieć wpływ na zachorowanie na RZS. Właśnie te kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem syntezy eikoznoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne.
W prezentowanym badaniu wykorzystano dane pochodzące ze Szwecji z prospektywnego Badania Kohortowego Mammografia, które obejmowały wszystkie kobiety urodzone w latach 1914-1948 żyjące w regionach Uppsala i Västmanland. W okresie od 1987 do 1997 roku na podstawie ankiety wypełnianej samodzielnie przez uczestników badania uzyskano dane dotyczące stosowanej diety. W grupie obejmującej 32 232 kobiety w okresie od 01.01.2003 roku i 31.12.2010 roku rozpoznano 205 przypadków zachorowania na RZS.
Spożycie PUFAs w ilości większej niż 0,21g/dzień było związane z 35% spadkiem ryzyka zachorowania na RZS w porównaniu z grupą o niższej zawartości PUFAs w diecie. Długoterminowe (czyli utrzymujące się w okresie objętym obserwacją) spożycie ryb w ilości ≥1 porcji/tydzień w porównaniu ze spożyciem <1 porcji było związane z 29% spadkiem ryzyka zachorowania na RZS.
Przedstawiona analiza statystyczna dostępnych danych wskazuje, iż zwiększone spożycie spożycie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć korzystny wpływ na zdrowie poprzez zmniejszenie ryzyka zachorowania na RZS.
Zawartość w diecie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids- PUFAs) oraz spożycie ryb, które są ich głównym źródłem może mieć wpływ na zachorowanie na RZS. Właśnie te kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem syntezy eikoznoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne.
W prezentowanym badaniu wykorzystano dane pochodzące ze Szwecji z prospektywnego Badania Kohortowego Mammografia, które obejmowały wszystkie kobiety urodzone w latach 1914-1948 żyjące w regionach Uppsala i Västmanland. W okresie od 1987 do 1997 roku na podstawie ankiety wypełnianej samodzielnie przez uczestników badania uzyskano dane dotyczące stosowanej diety. W grupie obejmującej 32 232 kobiety w okresie od 01.01.2003 roku i 31.12.2010 roku rozpoznano 205 przypadków zachorowania na RZS.
Spożycie PUFAs w ilości większej niż 0,21g/dzień było związane z 35% spadkiem ryzyka zachorowania na RZS w porównaniu z grupą o niższej zawartości PUFAs w diecie. Długoterminowe (czyli utrzymujące się w okresie objętym obserwacją) spożycie ryb w ilości ≥1 porcji/tydzień w porównaniu ze spożyciem <1 porcji było związane z 29% spadkiem ryzyka zachorowania na RZS.
Przedstawiona analiza statystyczna dostępnych danych wskazuje, iż zwiększone spożycie spożycie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć korzystny wpływ na zdrowie poprzez zmniejszenie ryzyka zachorowania na RZS.