Koronawirus powoduje problemy ze smakiem?
Prawie połowa zakażonych COVID-19 ma zaburzenia smaku, które wynikają z ciężkich objawów choroby takich jak trudności w oddychaniu, gorączka, kaszel oraz wytwarzanie flegmy.
Koronawirus powoduje zaburzenia smaku poprzez wiązanie receptora enzymu angiotensyny konwertazy 2, który jest obecny na powierzchni języka oraz jamie ustnej. Badacze zidentyfikowali w sumie 5 badań na ten temat obejmujących 817 pacjentów w okresie od 16 stycznia do 29 marca.
Występowanie zaburzeń smaku pojawiło się w łącznie u 49,8 procent badanych. Jedno badanie porównywało te zaburzenia związane z COVID-19 u chorych poddanych testom. Znacznie więcej tych pacjentów, u których doszło do infekcji raportowało problemy ze smakiem, bo aż 62 procent.
Pomimo ograniczeń badania, nie ma dostępnych danych mówiących o związku zaburzeń smaku z ostrymi objawami oddechowymi, śmiertelnością oraz leczeniem na oddziałach intensywnej terapii, czy potrzebą wentylacji.
Występowanie zaburzeń smaku pojawiło się w łącznie u 49,8 procent badanych. Jedno badanie porównywało te zaburzenia związane z COVID-19 u chorych poddanych testom. Znacznie więcej tych pacjentów, u których doszło do infekcji raportowało problemy ze smakiem, bo aż 62 procent.
Pomimo ograniczeń badania, nie ma dostępnych danych mówiących o związku zaburzeń smaku z ostrymi objawami oddechowymi, śmiertelnością oraz leczeniem na oddziałach intensywnej terapii, czy potrzebą wentylacji.