Specjalizacje, Kategorie, Działy

Koronawirus powoduje problemy ze smakiem?

Udostępnij:
Prawie połowa zakażonych COVID-19 ma zaburzenia smaku, które wynikają z ciężkich objawów choroby takich jak trudności w oddychaniu, gorączka, kaszel oraz wytwarzanie flegmy.
Koronawirus powoduje zaburzenia smaku poprzez wiązanie receptora enzymu angiotensyny konwertazy 2, który jest obecny na powierzchni języka oraz jamie ustnej. Badacze zidentyfikowali w sumie 5 badań na ten temat obejmujących 817 pacjentów w okresie od 16 stycznia do 29 marca.

Występowanie zaburzeń smaku pojawiło się w łącznie u 49,8 procent badanych. Jedno badanie porównywało te zaburzenia związane z COVID-19 u chorych poddanych testom. Znacznie więcej tych pacjentów, u których doszło do infekcji raportowało problemy ze smakiem, bo aż 62 procent.

Pomimo ograniczeń badania, nie ma dostępnych danych mówiących o związku zaburzeń smaku z ostrymi objawami oddechowymi, śmiertelnością oraz leczeniem na oddziałach intensywnej terapii, czy potrzebą wentylacji.
 
Patronat naukowy portalu:

prof. dr hab. n. med. Halina Batura-Gabryel, kierownik Katedry i Kliniki Pulmonologii, Alergologii i Onkologii Pulmonologicznej Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.