Mniejsze ryzyko choroby Parkinsona u mężczyzn związane ze spożyciem flawonoidów
Autor: Izabela Żmijewska
Data: 23.04.2012
Źródło: Gao X, Cassidy A, Schwarzschild MA i wsp. Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease. Neurology 2012; 78(15): 1138-1145
Analiza nawyków żywieniowych 129,617 osób pod kątem spożycia flawonoidów w pokarmach pochodzenia roślinnego wykazała, że u mężczyzn było ono związane z niższym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona.
Gao i wsp. przeprowadzili analizę, której celem było określenie wpływu spożycia flawonoidów na ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona (ChP). Flawonoidy, których do tej pory zidentyfikowano ponad 5,000, występują w roślinach, stanowiąc naturalne barwniki, insektycydy i przeciwutleniacze. U ludzi niektóre z nich mają działanie przeciwzapalne. Zebrane przez autorów dane dotyczyły 129,617 osób, spośród których u 805 wystąpiła ChP. Za wskaźnik obecności flawonoidów w diecie przyjęto spożycie różnego typu jagód, herbaty, jabłek, pomarańczy, soku pomarańczowego i czerwonego wina. Po przydzieleniu osób do pięciu równych grup zależnie od obecności związków flawonoidowych w diecie wykazano, że w grupie mężczyzn przyjmujących najwięcej flawonoidów, ryzyko choroby Parkinsona było o 40% niższe niż w grupie, w której spożywano ich najmniej (p = 0.01). Nie zaobserwowano podobnego efektu u kobiet. Autorzy badania podkreślają, że choć uzyskane wyniki sugerują zależność między większym spożyciem związków flawonoidowych a niższym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, jest możliwe, że rolę odgrywają tu również inne, nieokreślone związki zawarte w pożywieniu pochodzenia roślinnego.