Przyczyny zaburzeń odżywiania w otępieniu czołowo-skroniowym
Autor: Izabela Żmijewska
Data: 29.11.2012
Źródło: Omar R, Mahoney CJ, Buckley AH i Warren JD. Flavour identification in frontotemporal lobar degeneration. J Neurol Neurosurg Psychiatry doi:10.1136/jnnp-2012-303853
Zaburzenia odżywiania są jedną z cech odróżniających otępienie czołowo-skorniowe od choroby Alzheimera. Omar i wsp. wykazali, że badani pacjenci z otępieniem czołowo-skroniowym mieli problemy z rozróżnianiem zapachów i smaków, które korelowały z objętością istoty szarej określonych części mózgu.
W porównaniu z chorobą Alzheimera, w otępieniu czołowo-skroniowym częściej stwierdza się zmiany w zachowaniach związanych z odżywianiem [1]. Uważa się, że może to wynikać z uszkodzenia podwzgórza i nieprawidłowej regulacji stężenia leptyny we krwi [2,3]. W 2008 r. Mendez i wsp. zaproponowali wykorzystanie kwestionariuszy oceniających problemy z odżywianiem jako narzędzia diagnostycznego w różnicowaniu między chorobą Alzheimera a otępieniem czołowo-skroniowym [4]. Poszukując przyczyn zaburzeń odżywiania w otępieniu czołowo-skroniowym Omar i wsp. postawili pytanie o znaczenie zaburzeń węchu. Badanie, do którego przystąpiło 25 osób z otępieniem czołowo-skroniowym i 17 zdrowych ochotników, obejmowało ocenę identyfikacji zapachów i smaków oraz obrazowanie techniką rezonansu magnetycznego (MR, magnetic resonance). Obrazy MR były analizowane z wykorzystaniem oprogramowania komputerowego pozwalającego na określenie objętości istoty szarej w regionach mózgu związanych ze zmysłem węchu. W porównaniu z grupą kontrolną chorzy gorzej identyfikowali zapachy i smaki. Zdolność pacjentów do rozpoznawania smaków korelowała z objętością istoty szarej w określonych regionach mózgu, takich jak kora śródwęchowa i zakręt przyhipokampowy. Warto podkreślić, że w otępieniu czołowo-skroniowym oprócz zaburzeń odżywiania mających tło neuropsychiatryczne występować może również dysfagia [5].
1. Ikeda M, Brown J, Holland AJ i wsp. Changes in appetite, food preference, and eating habits in frontotemporal dementia and Alzheimer's disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2002 Oct;73(4):371-6.
2. Piguet O, Petersén A, Yin Ka Lam B i wsp. Eating and hypothalamus changes in behavioral-variant frontotemporal dementia. Ann Neurol. 2011 Feb;69(2):312-9.
3. Alberici A, Bocchio L, Geroldi C i wsp. Serum leptin levels are higher in females affected by frontotemporal lobar degeneration than Alzheimer's disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2008 Jun;79(6):712-5.
4. Mendez MF, Licht EA i Shapira JS. Changes in dietary or eating behavior in frontotemporal dementia versus Alzheimer's disease. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2008 Jun-Jul;23(3):280-5.
5. Langmore SE, Olney RK, Lomen-Hoerth C i Miller BL. Dysphagia in patients with frontotemporal lobar dementia. Arch Neurol. 2007 Jan;64(1):58-62.
1. Ikeda M, Brown J, Holland AJ i wsp. Changes in appetite, food preference, and eating habits in frontotemporal dementia and Alzheimer's disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2002 Oct;73(4):371-6.
2. Piguet O, Petersén A, Yin Ka Lam B i wsp. Eating and hypothalamus changes in behavioral-variant frontotemporal dementia. Ann Neurol. 2011 Feb;69(2):312-9.
3. Alberici A, Bocchio L, Geroldi C i wsp. Serum leptin levels are higher in females affected by frontotemporal lobar degeneration than Alzheimer's disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2008 Jun;79(6):712-5.
4. Mendez MF, Licht EA i Shapira JS. Changes in dietary or eating behavior in frontotemporal dementia versus Alzheimer's disease. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2008 Jun-Jul;23(3):280-5.
5. Langmore SE, Olney RK, Lomen-Hoerth C i Miller BL. Dysphagia in patients with frontotemporal lobar dementia. Arch Neurol. 2007 Jan;64(1):58-62.