Nadmierna podaż cholesterolu w diecie zwiększa ryzyko cukrzycy ciążowej
Autor: Alicja Kostecka
Data: 29.07.2019
Źródło: www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(19)30272-9/fulltext
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | cukrzyca ciążowa, cholesterol |
Cukrzyca ciążowa wikła około 5% ciąż, ale dane co do częstości występowania różnią się w zależności od stosowanych kryteriów i populacji. Schorzenie stwarza ryzyko zarówno dla matki, jak i dziecka - zwiększa ryzyko ukończenia porodu drogą cięcia cesarskiego i porodu operacyjnego, makrosomii, dystocji barkowej, hipoglikemii noworodków i hiperbilirubinemii. Cukrzyca ciążowa stanowi czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu II u matki i jej potomstwa.
Z powyższych względów racjonalnym postępowaniem jest unikanie czynników ryzyka zachorowania cukrzycy ciążowej. Najsilniejszym z modyfikowalnych jest nadmierna masa ciała, w szczególności gdy BMI wynosi >35 kg/m2. Okazuje się, że nie tylko nadmierna podaż kalorii, lecz także nieodpowiedni skład diety predysponuje do wystąpienia choroby. Interesujące wieści ukazały się na łamach czasopisma Clinical Nutrition.
Wieloośrodkowy zespół naukowców z Chin przeprowadził badanie na 2124 kobietach w ciąży, w którym najpierw dokonano oceny zawartości cholesterolu w stosowanej diecie, a następnie poddano testowi doustnego obciążenia glukozą (OGTT). Średnie spożycie cholesterolu w diecie wynosiło 379,1 mg na dobę i aż 64,2% pochodziło z kurzych jaj. Całkowite spożycie cholesterolu i jego ilość dostarczanego z jajek (a nie innych produktów żywnościowych) dodatnio korelowały z ryzykiem zachorowania na cukrzycę ciążową. Każdy wzrost spożycia cholesterolu o 100 mg/d dodatkowo podnosił ryzyko o 18%; wzrost ryzyka zaobserwowano także w przypadku rosnącego spożycia kurzych jaj.
W świetle dowodów naukowych ryzyko zachorowania można zmniejszyć nie tylko poprzez ostrożne spożywanie cholesterolu, lecz także ograniczenie podaży czerwonego i przetworzonego mięsa, słodyczy oraz produktów z rafinowanego ziarna.
Wieloośrodkowy zespół naukowców z Chin przeprowadził badanie na 2124 kobietach w ciąży, w którym najpierw dokonano oceny zawartości cholesterolu w stosowanej diecie, a następnie poddano testowi doustnego obciążenia glukozą (OGTT). Średnie spożycie cholesterolu w diecie wynosiło 379,1 mg na dobę i aż 64,2% pochodziło z kurzych jaj. Całkowite spożycie cholesterolu i jego ilość dostarczanego z jajek (a nie innych produktów żywnościowych) dodatnio korelowały z ryzykiem zachorowania na cukrzycę ciążową. Każdy wzrost spożycia cholesterolu o 100 mg/d dodatkowo podnosił ryzyko o 18%; wzrost ryzyka zaobserwowano także w przypadku rosnącego spożycia kurzych jaj.
W świetle dowodów naukowych ryzyko zachorowania można zmniejszyć nie tylko poprzez ostrożne spożywanie cholesterolu, lecz także ograniczenie podaży czerwonego i przetworzonego mięsa, słodyczy oraz produktów z rafinowanego ziarna.