Spożycie ryb i ekspozycja na rtęć w czasie ciąży, a zdrowie potomstwa
Działy:
Aktualności w Ginekologia
Aktualności
Dania z ryb mają wiele zalet odżywczych: dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ważnych mikroelementów. Z drugiej strony ryby mogą być źródłem rtęci, które może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży i ich potomstwa
Na łamach JAMA Network Open ukazały się wyniki prospektywnego badania w którym oceniono związek pomiędzy konsumpcją ryb i ekspozycją na rtęć podczas ciąży z parametrami metabolicznymi i zapalnymi u potomstwa.
Dane pochodziły z projektu Human Early Life Exposome (HELIX). Do badania włączono kobiety w ciąży pojedynczej z pięciu europejskich krajów: Francji Grecji, Norwegii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. W pracy oceniono konsumpcję ryb w czasie ciąży wykorzystując zwalidowany kwestionariusz żywieniowy oraz mierzono stężenie rtęci we krwi matki. Jako parametry oceniające stan metaboliczne dziecka wykorzystano klasyczne wskaźniki zespołu metabolicznego oraz pomiar stężenia insuliny we krwi. Dzieci oceniono gdy osiągnęły 6-12 lat.
Badanie objęło w sumie 805 matek i 805 dzieci. Spożywanie ryb zgodnie z rekomendacjami (tj. 1 do 3 razy w ciągu tygodnia) było związane ze zmniejszeniem wskaźników zespołu metabolicznego u dzieci w porównaniu do potomstwa matek, które rzadko spożywały ryby(rzadziej niż jeden raz w ciągu tygodnia). Związek ten był niezależny od stężenia rtęci w krwi matki. Jednakże nie zaobserwowano, częstsze spożywanie ryb w czasie ciąży (powyżej trzech posiłków w tygodniu) nie wiązało się z dodatkowymi korzyściami. Wyższe stężenie rtęci we krwi matki było związane ze zwiększeniem ryzyka zespołu metabolicznego u potomstwa. Rzadkie spożywanie ryb w czasie ciąży wiązało się ze zwiększonym stężeniem cytokin prozapalnych u dziecka w porównaniu częstszym spożywaniem ryb. Naukowcy określili, że dzieci których matki w czasie ciąży rzadko spożywamy ryby oraz miały zwiększone stężenie rtęci we krwi były najbardziej narażone na zespół metaboliczny oraz zwiększenie stężenia cytokin zapalnych.
Podsumowując, dane z badania HELIX sugerują, że spożywanie ryb zgodnie z obecnymi rekomendacjami ma korzystny wpływ metaboliczny na zdrowie potomstwa. Do tego, ekspozycja matki na rtęć może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem metabolicznym u dziecka.
Dane pochodziły z projektu Human Early Life Exposome (HELIX). Do badania włączono kobiety w ciąży pojedynczej z pięciu europejskich krajów: Francji Grecji, Norwegii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. W pracy oceniono konsumpcję ryb w czasie ciąży wykorzystując zwalidowany kwestionariusz żywieniowy oraz mierzono stężenie rtęci we krwi matki. Jako parametry oceniające stan metaboliczne dziecka wykorzystano klasyczne wskaźniki zespołu metabolicznego oraz pomiar stężenia insuliny we krwi. Dzieci oceniono gdy osiągnęły 6-12 lat.
Badanie objęło w sumie 805 matek i 805 dzieci. Spożywanie ryb zgodnie z rekomendacjami (tj. 1 do 3 razy w ciągu tygodnia) było związane ze zmniejszeniem wskaźników zespołu metabolicznego u dzieci w porównaniu do potomstwa matek, które rzadko spożywały ryby(rzadziej niż jeden raz w ciągu tygodnia). Związek ten był niezależny od stężenia rtęci w krwi matki. Jednakże nie zaobserwowano, częstsze spożywanie ryb w czasie ciąży (powyżej trzech posiłków w tygodniu) nie wiązało się z dodatkowymi korzyściami. Wyższe stężenie rtęci we krwi matki było związane ze zwiększeniem ryzyka zespołu metabolicznego u potomstwa. Rzadkie spożywanie ryb w czasie ciąży wiązało się ze zwiększonym stężeniem cytokin prozapalnych u dziecka w porównaniu częstszym spożywaniem ryb. Naukowcy określili, że dzieci których matki w czasie ciąży rzadko spożywamy ryby oraz miały zwiększone stężenie rtęci we krwi były najbardziej narażone na zespół metaboliczny oraz zwiększenie stężenia cytokin zapalnych.
Podsumowując, dane z badania HELIX sugerują, że spożywanie ryb zgodnie z obecnymi rekomendacjami ma korzystny wpływ metaboliczny na zdrowie potomstwa. Do tego, ekspozycja matki na rtęć może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem metabolicznym u dziecka.