Jakie główne błędy dietetyczne prowadzą do niealkoholowego stłuszczenia wątroby?
Autor: Alicja Kostecka
Data: 20.02.2019
Źródło: AK/https://gut.bmj.com/content/early/2019/01/18/gutjnl-2017-315940
Szacuje się, że niealkoholowe stłuszczenie wątroby dotyka nawet 25-30% populacji. Jednym z kluczowych elementów leczenia jest zmiana stylu życia, w tym nawyków dietetycznych. Dotychczasowe dane wskazują, że skuteczne jest przestrzeganie diety śródziemnomorskiej, unikanie nadmiernego spożywania fruktozy, spożywanie kwasów omega-3, rezygnacja z fast-foodów na rzecz pokarmów pełnoziarnistych oraz ograniczenie spożywania alkoholu. Holenderscy naukowcy, na łamach The Gut Journal, dostarczyli interesujących danych na temat postępowania dietetycznego w NAFLD.
Do populacyjnego badania zakwalifikowano 3882 uczestników w wieku 70±9 lat; wszystkich uczestników oceniono ultrasonograficznie (celem diagnostyki NAFLD) oraz pod kątem średniego spożycia makroskładników odżywczych (węglowodanów, tłuszczów i białek); nadmierne spożywanie alkoholu, zażywanie leków indukujących stłuszczenie wątroby oraz zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu C dyskwalifikowały z badania.
Spośród wszystkich uczestników u 1337 (34%) zdiagnozowano niealkoholowe stłuszczenie wątroby, z czego aż 1205 okazało się osobami z nadwagą lub otyłymi. Szczegółowe analizy statystyczne wykazały, że do NAFLD u osób z nadmierną masą ciała prowadzi głównie nadmierne spożywanie białka (OR 1,40) i związek ten jest najsilniej wyrażony dla białka pochodzenia zwierzęcego (OR 1,54). Co zaskakujące, mono- i disacharydy w diecie redukowały częstość występowania NAFLD (OR 0,66), lecz efekt ten uległ zmniejszeniu po poszerzeniu analizy o parametry metaboliczne i BMI.
Wyniki badania wskazują na szkodliwość nadmiernego spożywania białka pochodzenia zwierzęcego, jednocześnie rzucają nowe światło na rolę mono- i disacharydów w patogenezie NAFLD. Kolejne badania powinny zweryfikować powyższe wyniki.
Spośród wszystkich uczestników u 1337 (34%) zdiagnozowano niealkoholowe stłuszczenie wątroby, z czego aż 1205 okazało się osobami z nadwagą lub otyłymi. Szczegółowe analizy statystyczne wykazały, że do NAFLD u osób z nadmierną masą ciała prowadzi głównie nadmierne spożywanie białka (OR 1,40) i związek ten jest najsilniej wyrażony dla białka pochodzenia zwierzęcego (OR 1,54). Co zaskakujące, mono- i disacharydy w diecie redukowały częstość występowania NAFLD (OR 0,66), lecz efekt ten uległ zmniejszeniu po poszerzeniu analizy o parametry metaboliczne i BMI.
Wyniki badania wskazują na szkodliwość nadmiernego spożywania białka pochodzenia zwierzęcego, jednocześnie rzucają nowe światło na rolę mono- i disacharydów w patogenezie NAFLD. Kolejne badania powinny zweryfikować powyższe wyniki.