Rafał Malko/Agencja Wyborcza.pl
Bez pieniędzy nie będzie lepszego jedzenia
Związek Powiatów Polskich odnosi się do projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach – wskazuje, że aby podnieść standardy żywienia, konieczne jest zwiększenie finansowania.
W ministerialnym projekcie określono dokładnie kaloryczność, rodzaje diet i wprowadzono kartę żywienia szpitalnego, na której personel szpitala miałby odnotowywać proces odżywiania pacjenta.
Przedstawiciele ZPP zwracają uwagę głównie na dwie kwestie.
Pierwszy postulat to wskazanie źródeł sfinansowania.
Z danych uzyskanych ze szpitali powiatowych wynika, że koszty wyżywienia wzrosną w stosunku do obecnego stanu o 25 proc. (bez uwzględnienia obecnej inflacji). – Oznacza to wzrost kosztów zakupu żywności co najmniej o 32 mln zł, do tego dochodzi wzrost kosztów związanych z tym usług – niepoliczalny na podstawie powszechnie dostępnych danych, ale możliwy do ustalenia przez resort zdrowia chociażby na podstawie danych gromadzonych przez Agencję Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji – oceniają przedstawiciele ZPP cytowani przez „Dziennik Gazetę Prawną”.
Druga kwestia to vacatio legis rozporządzenia – ma ono bowiem wejść w życie po trzech miesiącach od ogłoszenia.
Związek Powiatów Polskich postuluje przedłużenie tego okresu do sześciu miesięcy.
– W przypadku zamawiania usługi żywienia pacjentów u dostawcy zewnętrznego wartość tego typu postępowań często przekracza próg unijnych zamówień publicznych. Nie zawsze możliwe będzie aneksowanie umów – podkreślają przedstawiciele ZPP, wskazując, że w przypadku najczęściej stosowanego trybu, czyli przetargu nieograniczonego, sam termin składania ofert wynosi 35 dni.
Przeczytaj także: „Nowe wytyczne dotyczące żywienia w szpitalach – projekt rozporządzenia”.
Przedstawiciele ZPP zwracają uwagę głównie na dwie kwestie.
Pierwszy postulat to wskazanie źródeł sfinansowania.
Z danych uzyskanych ze szpitali powiatowych wynika, że koszty wyżywienia wzrosną w stosunku do obecnego stanu o 25 proc. (bez uwzględnienia obecnej inflacji). – Oznacza to wzrost kosztów zakupu żywności co najmniej o 32 mln zł, do tego dochodzi wzrost kosztów związanych z tym usług – niepoliczalny na podstawie powszechnie dostępnych danych, ale możliwy do ustalenia przez resort zdrowia chociażby na podstawie danych gromadzonych przez Agencję Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji – oceniają przedstawiciele ZPP cytowani przez „Dziennik Gazetę Prawną”.
Druga kwestia to vacatio legis rozporządzenia – ma ono bowiem wejść w życie po trzech miesiącach od ogłoszenia.
Związek Powiatów Polskich postuluje przedłużenie tego okresu do sześciu miesięcy.
– W przypadku zamawiania usługi żywienia pacjentów u dostawcy zewnętrznego wartość tego typu postępowań często przekracza próg unijnych zamówień publicznych. Nie zawsze możliwe będzie aneksowanie umów – podkreślają przedstawiciele ZPP, wskazując, że w przypadku najczęściej stosowanego trybu, czyli przetargu nieograniczonego, sam termin składania ofert wynosi 35 dni.
Przeczytaj także: „Nowe wytyczne dotyczące żywienia w szpitalach – projekt rozporządzenia”.