Dekalog żywienia małego dziecka w żłobku i w domu

Udostępnij:
Przedstawiciele żłobków publicznych z 14 miast w Polsce opracowali w ramach programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” 10 zasad zdrowego żywienia dzieci do 3. roku życia. „Dekalog żywienia małego dziecka” opisuje standardy, które zapewniają odpowiednią jakość jadłospisów w placówkach opieki wczesnodziecięcej.
Pomysł stworzenia zbioru zasad, który mógłby być wyznacznikiem jakości żywienia dla wszystkich placówek sprawujących opiekę nad małymi dziećmi, powstał podczas ogólnopolskiej debaty „1000 pierwszych dni dla zdrowia w domu i w żłobku”, która odbyła się w kwietniu 2013 r. w Warszawie. W konsultacji „Dekalogu żywienia małego dziecka” udział wzięli przedstawiciele zespołów żłobków i instytucji koordynujących pracę placówek opieki nad małymi dziećmi z Warszawy, Krakowa, Łodzi, Białegostoku, Gdańska, Szczecina, Lublina, Zielonej Góry, Opola, Poznania, Rzeszowa, Olsztyna, Katowic i Włocławka.

Do najważniejszych zasad żywienia małych dzieci zaliczono m.in. zredukowanie doprawiania potraw solą, przyzwyczajanie dzieci do picia przede wszystkim wody, wykorzystywanie w posiłkach wyłącznie wysokogatunkowych produktów spożywczych, przestrzeganie stałych pór posiłków i unikanie podjadania między nimi, poszerzanie wiedzy pracowników żłobków na temat zdrowego żywienia oraz ich współpracę z rodzicami w tym zakresie.

- Cieszymy się, że zaangażowanie pracowników żłobków w stworzenie zasad zdrowego odżywiania najmłodszych było tak duże. To najlepszy dowód na to, że program 1000 pierwszych dni dla zdrowia już przynosi efekty. Personel żłobków chętnie włącza się w działania edukacyjne, chce poszerzać swoją wiedzę i stale ulepsza rozwiązania żywieniowe stosowane w żłobkach. Szczególnie ważna jest współpraca rodziców i pracowników odpowiedzialnych za żywienie dzieci w placówkach. Dzięki niej możemy zadbać o prawidłowy jadłospis najmłodszych przez wszystkie 1000 pierwszych dni życia – powiedział Jarosław Lepka z Fundacji NUTRICIA.

Program „1000 pierwszych dni dla zdrowia” poświęcony jest edukacji żywieniowej rodziców i opiekunów dzieci do 3. roku życia. W ramach Programu kilkanaście organizacji pozarządowych i instytucji publicznych prowadzi warsztaty i spotkania edukacyjne dotyczące zasad zdrowego żywienia maluchów. To pierwsza taka akcja o charakterze ogólnopolskim, która zrzesza tak szeroką koalicję partnerów i kompleksowo podejmuje temat żywienia najmłodszych dzieci.

Program powstał z inicjatywy Fundacji NUTRICIA, wśród aktualnych partnerów znajdują się m.in. Rzecznik Praw Dziecka (Patron honorowy), Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Instytut Matki i Dziecka, Federacja Polskich Banków Żywności, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Pediatryczne, Fundacja Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Żywienia Dzieci „Zdrowe Pokolenia”, Miejski Zespół Żłobków w Łodzi, Zespół Żłobków m.st. Warszawy, Drzewickie Centrum Wolontariatu „Ofiarna dłoń”.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.