Dieta bogata w produkty mleczne skraca życie kobiet z rakiem piersi
Redaktor: Aleksandra Lang
Data: 18.03.2013
Źródło: PAP, AL
Działy:
Poinformowano nas
Aktualności
Dieta może jednak wpływać na długość przeżycia chorych na nowotwory. Jeśli jest bogata w tłuste produkty mleczne, skraca życie kobiet z rakiem piersi - pisze „Journal of the National Cancer Institute”.
Główna autorka badań Candyce Kroenke z Kaiser Permanente twierdzi, że kobiety, które leczyły się z powodu raka piersi, wykazują o 49 proc. większe ryzyko zgonu, gdy ich dieta obfituje w tłuszcze mleczne. Lepiej zatem unikać serów, masła, lodów z kremem, jeśli chcą zwiększyć swe szanse wydłużenia życia.
Amerykańska specjalistka przyznaje, że sposób odżywiania się w nieznacznym stopniu pogorsza rokowania pacjentek. Przekonuje jednak, że jeśli nie jest to aż tak dużym wyrzeczeniem, to warto podjąć taki wysiłek. Powołuje się na obserwacje 1 893 kobiet, które leczyły się z powody raka piersi.
To pierwsze takie badanie. Wcześniej, od początku lat 80. XX w., badano jedynie czy dieta obfitująca w tłuszcze mleczne zwiększa u kobiet ryzyko raka piersi. Do dziś nie ma pewności czy ma to jakieś znaczenie. W każdym razie wyniki badań na ten są sprzeczne. Podejrzewa się, że tłuszcze mleczne mogą powodować zmiany hormonalne. W mleko są bowiem estrogeny, żeńskie hormony, które mogą sprzyjać rozwojowi raka piersi.
Podobną zależność zauważono również u mężczyzn. Wskazują na to opublikowane w 2012 r. badania, które przeprowadzono u osób cierpiących na raka prostaty. Mężczyźni, którzy pili odtłuszczone mleko, podobnie jak kobiety z rakiem piersi wykazywali większe szanse przeżycia. Być może jednak nie chodzi o to, że nie tyle szkodliwe są tłuszcze mleczne co znajdujące się w mleku estrogeny. Świadczy o tym również to, że inne tłuszcze, szczególnie tłuszcze roślinne, nie zwiększają ryzyko zgonu kobiet z rakiem piersi. Uwielbienie do czekolady ani awokado nie skraca ich życia.
Dieta może jednak wpływać na ogólną przeżywalność chorych na nowotwory. Wielu z nich żyje nawet kilkanaście lat z chorobą, a nawet dłużej, dlatego istotne znacznie ma również ogólny stan zdrowia. Część z nich zamiast na raka może umrzeć z powodu zawału serca, na co niewątpliwie duży wpływ ma dieta bogata w tłuszcze, jak również mało aktywny tryb życia.
Amerykańska specjalistka przyznaje, że sposób odżywiania się w nieznacznym stopniu pogorsza rokowania pacjentek. Przekonuje jednak, że jeśli nie jest to aż tak dużym wyrzeczeniem, to warto podjąć taki wysiłek. Powołuje się na obserwacje 1 893 kobiet, które leczyły się z powody raka piersi.
To pierwsze takie badanie. Wcześniej, od początku lat 80. XX w., badano jedynie czy dieta obfitująca w tłuszcze mleczne zwiększa u kobiet ryzyko raka piersi. Do dziś nie ma pewności czy ma to jakieś znaczenie. W każdym razie wyniki badań na ten są sprzeczne. Podejrzewa się, że tłuszcze mleczne mogą powodować zmiany hormonalne. W mleko są bowiem estrogeny, żeńskie hormony, które mogą sprzyjać rozwojowi raka piersi.
Podobną zależność zauważono również u mężczyzn. Wskazują na to opublikowane w 2012 r. badania, które przeprowadzono u osób cierpiących na raka prostaty. Mężczyźni, którzy pili odtłuszczone mleko, podobnie jak kobiety z rakiem piersi wykazywali większe szanse przeżycia. Być może jednak nie chodzi o to, że nie tyle szkodliwe są tłuszcze mleczne co znajdujące się w mleku estrogeny. Świadczy o tym również to, że inne tłuszcze, szczególnie tłuszcze roślinne, nie zwiększają ryzyko zgonu kobiet z rakiem piersi. Uwielbienie do czekolady ani awokado nie skraca ich życia.
Dieta może jednak wpływać na ogólną przeżywalność chorych na nowotwory. Wielu z nich żyje nawet kilkanaście lat z chorobą, a nawet dłużej, dlatego istotne znacznie ma również ogólny stan zdrowia. Część z nich zamiast na raka może umrzeć z powodu zawału serca, na co niewątpliwie duży wpływ ma dieta bogata w tłuszcze, jak również mało aktywny tryb życia.