Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Oliwa może chronić przed demencją

Udostępnij:
Naukowcy zauważyli, że osoby, które regularnie spożywają naturalną oliwę z oliwek, są mniej zagrożone śmiercią z powodu demencji. Przeprowadzili zatem pierwsze badanie, które sprawdziło tę zależność.
Podczas gdy wiele krajów boryka się ze wzrostem zapadalności na chorobę Alzheimera i inne postacie demencji, nowe badanie przeprowadzone przez zespół z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) wskazuje na prostą metodę, która może zmniejszyć to zagrożenie.

– Nasze wyniki potwierdzają dietetyczne zalecenia dotyczące roślinnych olejów, takich jak oliwa z oliwek – i sugerują, że produkty te nie tylko wspierają zdrowie serca, ale także mózgu. Wybieranie oliwy z oliwek zamiast takich źródeł tłuszczu, jak margaryna czy sprzedawany w sklepie majonez, to bezpieczna decyzja, która może pomóc w uniknięciu śmiertelnej demencji – mówi dr Anne-Julie Tessier, autorka badania przedstawionego w trakcie kongresu NUTRITION 2023 w Bostonie.

Tymczasem na przykład w USA prowadząca ostatecznie do śmierci choroba Alzheimera dotyka prawie 6 mln osób. W Polsce cierpi na nią 600 tys. ludzi.

Naukowcy informują, że to pierwsze badanie, które sprawdzało zależność między dietą a śmiercią z powodu demencji. Wyniki opierają się na danych obejmujących 90 tys. Amerykanów i okres 30 lat. Niecałe 5 tys. osób z tej grupy zmarło właśnie z powodu demencji.

Badanie pokazało, po pierwsze, że osoby regularnie stosujące oliwę z oliwek zamiast tłuszczów zwierzęcych są ogólnie zdrowsze. Jednak oliwa zmniejszała ryzyko zgonu z powodu demencji, nawet niezależnie od diety. Spożywanie pół łyżeczki oliwy dziennie redukowało ryzyko o 28 proc. w porównaniu z zerową lub minimalną konsumpcją. Natomiast zastąpienie oliwą jednej łyżeczki dziennie margaryny albo majonezu obniżało ryzyko o 8–14 proc.

Wskazuje to, że jej spożycie przynosi szczególne korzyści, jeśli chodzi o zdrowie mózgu.

– Mechanizmów może być kilka. Niektóre przeciwutleniacze z oliwy przechodzą przez barierę krew-mózg, więc potencjalnie mogą bezpośrednio działać na ten organ bezpośrednio. Możliwe jest także, że oliwa z oliwek wywiera pośredni wpływ na zdrowie mózgu, poprawiając stan układu krążenia – wyjaśnia dr Tessier.

Wcześniejsze badania wskazywały już właśnie na korzystne działanie oliwy na system sercowo-naczyniowy, a także na zdolności poznawcze.

Naukowcy przyznają, że badanie miało charakter obserwacyjny, a to oznacza, że nie udowadniało ponad wszelką wątpliwość, że to oliwa chroniła przed śmiercią związaną z demencją. Jednak, jak podkreślają, wyniki są zgodne z obecnymi zaleceniami dietetycznymi.

 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.