Jedna trzecia chorób nowotworowych może być spowodowana niezdrowym stylem życia
Autor: Marta Koblańska
Data: 01.02.2018
Źródło: Onkoserwis/MK
Działy:
Aktualności w Onkologia
Aktualności
Badacze australijscy określili 20 modyfikowalnych czynników ryzyka chorób nowotworowych, między innymi: rodzaj spożywanej diety, spożywanie alkoholu, infekcje wirusami onkogennymi, aktywność fizyczną, palenie papierosów, narażenie na promieniowanie UV.
Naukowcy z Australii oszacowali, że z 44 004 zgonów z powodu chorób nowotworowych w tym kraju aż 38 proc. można byłoby uniknąć stosując profilaktykę pierwotną w postaci zdrowego stylu życia.
Badacze określili 20 modyfikowalnych czynników ryzyka chorób nowotworowych, między innymi: rodzaj spożywanej diety, spożywanie alkoholu, infekcje wirusami onkogennymi, aktywność fizyczną, palenie papierosów, narażenie na promieniowanie UV.
Modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób nowotworowych powodującym największą ilość zgonów (23%) jest palenie papierosów. Kolejnym istotnym czynnikiem ryzyka jest nieprawidłowo zbilansowana dieta oraz otyłość. Oszacowano, że każdy z tych elementów jest odpowiedzialny za 5 proc. zgonów z powodu chorób nowotworowych, dlatego też wskazane jest spożywanie dużej ilość owoców i warzyw oraz błonnika przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania czerwonego mięsa. Równie istotnym czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwory są infekcje wirusami onkogennymi, zwłaszcza wirusem brodawczaka ludzkiego typu 16 i 18, który powoduje choroby nowotworowe, przede wszystkim raka szyjki macicy. Mniej istotnymi czynnikami okazało się nadużywanie alkoholu, narażenia na promieniowanie UV, oraz brak aktywności fizycznej.
Badacze określili 20 modyfikowalnych czynników ryzyka chorób nowotworowych, między innymi: rodzaj spożywanej diety, spożywanie alkoholu, infekcje wirusami onkogennymi, aktywność fizyczną, palenie papierosów, narażenie na promieniowanie UV.
Modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób nowotworowych powodującym największą ilość zgonów (23%) jest palenie papierosów. Kolejnym istotnym czynnikiem ryzyka jest nieprawidłowo zbilansowana dieta oraz otyłość. Oszacowano, że każdy z tych elementów jest odpowiedzialny za 5 proc. zgonów z powodu chorób nowotworowych, dlatego też wskazane jest spożywanie dużej ilość owoców i warzyw oraz błonnika przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania czerwonego mięsa. Równie istotnym czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwory są infekcje wirusami onkogennymi, zwłaszcza wirusem brodawczaka ludzkiego typu 16 i 18, który powoduje choroby nowotworowe, przede wszystkim raka szyjki macicy. Mniej istotnymi czynnikami okazało się nadużywanie alkoholu, narażenia na promieniowanie UV, oraz brak aktywności fizycznej.