Kawa chroni przed rakiem prostaty?
Autor: Marta Koblańska
Data: 25.05.2017
Źródło: International Journal of Cancer/KS
Opublikowane w International Journal of Cancer wyniki dużego badania obserwacyjnego wskazują, że zwiększone spożycie kawy “po włosku” chroni przed rakiem gruczołu krokowego.
Pounis i wsp. analizowali wpływ spożywania kawy po włosku na ryzyko raka gruczołu krokowego. Ten rodzaj kawy obejmuje kawę espresso i „moka”, a także kawy z mlekiem, takie jak caffè latte, cappuccino i macchiato. Zbadano 6989 mężczyzn z kohorty Moli-sani, w wieku 50 lat lub starszych. Ocenę dietetyczną, obejmującą spożycie kawy prowadzono przy użyciu kwestionariusza European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Food Frequency Questionnaire.
Po obserwacji z medianą 4,24 roku wykazano 100 nowych zachorowań na raka gruczołu krokowego. U chorych z nowym rozpoznaniem nowotworu wykazano mniejsze spożycie kawy w porównaniu z mężczyznami, którzy nie zachorowali (60,1 vs 74,0 g/dobę; p <0,05).
W grupie bez zachorowania 28,4% osób zakwalifikowano jako spożywających dużą ilość kawy, natomiast w grupie chorych na raka gruczołu krokowego odsetek ten wyniósł 14%. Uczestnicy badania z największym spożyciem kawy, tzn. ponad 3 filiżanki na dobę, wykazywali o 53% mniejsze ryzyko raka gruczołu krokowego w porównaniu z osobami spożywającymi najmniejsze ilości kawy (p=0,02).
Jak podkreślili badacze, uzyskane wyniki wykazują ochronny efekt długookresowego spożycia ponad 3 filiżanek kawy na dobę, co odpowiada ponad 90 g kawy po włosku na dobę. Należy uwzględnić, że przygotowanie kawy po włosku przy użyciu gorącej wody pod dużym ciśnieniem lub gotującej wody oraz bez stosowania filtrów jak w innych badanych populacjach może powodować mniejszą utratę bioaktywnych substancji i ich większe stężenie w napoju przeznaczonym ostatecznie do spożycia.
Analizowano także w warunkach in vitro potencjalny antyproliferacyjny i antymetastatyczny wpływ kofeiny na linie komórek raka gruczołu krokowego. Zwiększające się dawki kofeiny testowano na liniach PC-3 i DU145 i wykazano statystycznie istotne zmniejszenie proliferacji i skłonności do przerzutów w obu liniach (p <0,05).
Po obserwacji z medianą 4,24 roku wykazano 100 nowych zachorowań na raka gruczołu krokowego. U chorych z nowym rozpoznaniem nowotworu wykazano mniejsze spożycie kawy w porównaniu z mężczyznami, którzy nie zachorowali (60,1 vs 74,0 g/dobę; p <0,05).
W grupie bez zachorowania 28,4% osób zakwalifikowano jako spożywających dużą ilość kawy, natomiast w grupie chorych na raka gruczołu krokowego odsetek ten wyniósł 14%. Uczestnicy badania z największym spożyciem kawy, tzn. ponad 3 filiżanki na dobę, wykazywali o 53% mniejsze ryzyko raka gruczołu krokowego w porównaniu z osobami spożywającymi najmniejsze ilości kawy (p=0,02).
Jak podkreślili badacze, uzyskane wyniki wykazują ochronny efekt długookresowego spożycia ponad 3 filiżanek kawy na dobę, co odpowiada ponad 90 g kawy po włosku na dobę. Należy uwzględnić, że przygotowanie kawy po włosku przy użyciu gorącej wody pod dużym ciśnieniem lub gotującej wody oraz bez stosowania filtrów jak w innych badanych populacjach może powodować mniejszą utratę bioaktywnych substancji i ich większe stężenie w napoju przeznaczonym ostatecznie do spożycia.
Analizowano także w warunkach in vitro potencjalny antyproliferacyjny i antymetastatyczny wpływ kofeiny na linie komórek raka gruczołu krokowego. Zwiększające się dawki kofeiny testowano na liniach PC-3 i DU145 i wykazano statystycznie istotne zmniejszenie proliferacji i skłonności do przerzutów w obu liniach (p <0,05).