Praktyka żywienia medycznego w Polsce według prof. Stanisława Kłęka
Autor: Maciej Chyziak
Data: 05.03.2020
Źródło: MK/MCH
Odpowiednie żywienie pacjentów zwiększa szansę na poprawę stanu ich zdrowia i skraca czas pobytu w szpitalu, a tym samym obniża koszty leczenia. Jak wygląda praktyka wdrażania żywienia medycznego w Polsce i co sprawia największą trudność w zapewnieniu pacjentom leczenia żywieniowego zgodnego z rekomendacjami towarzystw naukowych?
Według prof. Stanisława Kłęka, prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, mamy wszystko, aby nie dopuszczać do stanu niedożywienia u pacjentów w szpitalu. Również dzięki nowemu wysokobiałkowemu produktowi do żywienia pozajelitowego firmy Baxter, który pozwala jeszcze efektywniej stosować żywienie klinicznie u pacjentów onkologicznych czy na oddziałach intensywnej terapii. Co dokładnie powiedział Profesor Kłęk – obejrzyj wideo.