Atopowe zapalenie skóry wywołane przez sól?
Autor: Marta Koblańska
Data: 27.02.2019
Źródło: Sciencedaily/ Marta Koblańska
Sól powoduje immunologiczno-alergiczne reakcje. Zespół pracujący pod kierownictwem prof. Christiny Zielinski na Technical University w Monachium udowodnił, że pod wpływem soli komórki przekształcają się w komórki układu odpornościowego Th2, które wykazują aktywność w alergiach takich jak atopowe zapalenie skóry. Zespół odkrył także podwyższone stężenie soli u pacjentów z tą dolegliwością.
W krajach uprzemysłowionych prawie jedna na trzy osoby choruje na alergie w pewnym momencie swojego życia. Jedno na dziesięcioro dzieci choruje na atopowe zapalenie skóry. Komórki T odgrywają ważną rolę w schorzeniach immunologicznych tego rodzaju. Warunkują również odporność na infekcje, ale niekontrolowane prowadzą do rozwoju odpowiedzi patologicznej wywołując na przykład alergie. Kiedy to się dzieje, komórki Th2, podtyp komórek T mogą powodować odczyn zapalny skóry jak właśnie atopowe jej zapalenie. W wywołanie choroby zaangażowane są interleukiny 4 i 13 i ich zwiększone wytwarzanie.
Sól kuchenna, znana jako chlorek sodu jest kluczowa dla zdrowia człowieka i zwierząt. W organizmie człowieka przybiera postać jonów sodu oraz chloru. Christina Zieliński i jej zespół zdołał udowodnić, że chlorek sodu wywołuje taki stan komórek T, który powoduje, że wytwarzają one większe ilości interleukiny 4 i 13. Typy komórek T, które nie powinny wywoływać alergii mogą, w razie obecności soli przekształcić się w komórki Th2. Jak wskazuje Christina Zielinski, w konsekwencji sygnały płynące z jonów odgrywają rolę w wytwarzaniu i kontroli komórek Th2.
W obszarze zainteresowań Zielinski leży atopowe zapalenie skóry. Choć pomiar koncentracji sodu w tkance jest trudny, mierzona może być zawartość soli uwolnionej we krwi. Współpraca wielu naukowców umożliwiała wiosek, że poziomy sodu w zainfekowanej skórze osób chorujących na atopowe zapalenie skóry są 30 razy wyższe niż w skórze zdrowej. To zaś tłumaczy obecność bakterii w zainfekowanej skórze.
Sól kuchenna, znana jako chlorek sodu jest kluczowa dla zdrowia człowieka i zwierząt. W organizmie człowieka przybiera postać jonów sodu oraz chloru. Christina Zieliński i jej zespół zdołał udowodnić, że chlorek sodu wywołuje taki stan komórek T, który powoduje, że wytwarzają one większe ilości interleukiny 4 i 13. Typy komórek T, które nie powinny wywoływać alergii mogą, w razie obecności soli przekształcić się w komórki Th2. Jak wskazuje Christina Zielinski, w konsekwencji sygnały płynące z jonów odgrywają rolę w wytwarzaniu i kontroli komórek Th2.
W obszarze zainteresowań Zielinski leży atopowe zapalenie skóry. Choć pomiar koncentracji sodu w tkance jest trudny, mierzona może być zawartość soli uwolnionej we krwi. Współpraca wielu naukowców umożliwiała wiosek, że poziomy sodu w zainfekowanej skórze osób chorujących na atopowe zapalenie skóry są 30 razy wyższe niż w skórze zdrowej. To zaś tłumaczy obecność bakterii w zainfekowanej skórze.