Kawa zmniejsza ryzyko występowania trądziku różowatego
Autor: Alicja Kostecka
Data: 26.10.2018
Źródło: Medscape/AK
Większe spożycie kawy zawierającej kofeinę wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia trądziku różowatego, wynika z artykułu opublikowanego w JAMA Dermatology.
Naukowcy przeanalizowali dane obejmujące 82 737 uczestników, wśród których było 4945 przypadków klinicznie rozpoznanego trądziku różowatego. Średni wiek wszystkich uczestników badania wynosił 50,5 roku. Z badań wynika, że ryzyko wystąpienia trądziku różowatego zmniejszyło się o 23% przy co najmniej czterech porcjach kawy dziennie (współczynnik ryzyka (HR), 0,77, 95% CI, 0,69- 0,87, P<0,001). W przypadku kawy bezkofeinowej HR wynosił 0,80, ale zmniejszenie nie było znaczące (95% CI, 0,56 - 1,14, P = 0,39).
Zdaniem autorów kofeina może działać poprzez wpływ na kurczliwość naczyń. Kofeina zawiera również przeciwutleniacze i działa immunosupresyjnie, co może łagodzić stany zapalne. Kofeina może także modulować poziomy hormonów, takich jak adrenalina, noradrenalina i kortyzol, które mogą wpływać na trądzik różowaty.
Poprzednie badania i przeglądy dotyczące kontroli przypadków donoszą o różnym wpływie spożycia kofeiny lub kawy na ryzyko trądziku różowatego. Estońskie badanie kliniczno-kontrolne i przegląd literatury z Francji nie wykazały istotnej różnicy w ryzyku między grupami spożywającymi różne ilości kofeiny, podczas gdy badanie kliniczno-kontrolne z Polski wykazało zwiększone ryzyko u osób pijących kawę.
Zdaniem autorów kofeina może działać poprzez wpływ na kurczliwość naczyń. Kofeina zawiera również przeciwutleniacze i działa immunosupresyjnie, co może łagodzić stany zapalne. Kofeina może także modulować poziomy hormonów, takich jak adrenalina, noradrenalina i kortyzol, które mogą wpływać na trądzik różowaty.
Poprzednie badania i przeglądy dotyczące kontroli przypadków donoszą o różnym wpływie spożycia kofeiny lub kawy na ryzyko trądziku różowatego. Estońskie badanie kliniczno-kontrolne i przegląd literatury z Francji nie wykazały istotnej różnicy w ryzyku między grupami spożywającymi różne ilości kofeiny, podczas gdy badanie kliniczno-kontrolne z Polski wykazało zwiększone ryzyko u osób pijących kawę.