Rola diety w etiopatogenezie trądziku
Autor: Alicja Kostecka
Data: 21.03.2018
Źródło: PD/AK
Etiopatogeneza trądziku jest złożona. Bierze się pod uwagę czynniki zapalne, immunologiczne, genetyczne, hormonalne oraz środowiskowe (kosmetyki, leki oraz tzw. dieta zachodnia). Z aktualnych badań ankietowych wynika, że dieta jest powszechnie uznawanym czynnikiem pogarszającym przebieg trądziku. Aż 70% badanych zgłasza stosowanie różnych modyfikacji sposobu odżywiania w celu poprawy stanu skóry. Tymczasem dotychczas przeprowadzone badania nie pozwalają na sformułowanie opartych na dowodach wytycznych dietetycznych w leczeniu i profilaktyce trądziku.
Trądzik pospolity jest jedną z najczęstszych chorób skóry u młodzieży i młodych dorosłych. Najnowsze dane wieloośrodkowe wskazują, że średnia częstość występowania trądziku w grupie wiekowej 15–24 lata w Europie wynosi 58%, a w Polsce 42%. Dieta jest powszechnie znanym niekorzystnym czynnikiem pogarszającym przebieg trądziku. Najlepiej potwierdzono niekorzystny wpływ spożywania mleka oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym na skórę pacjentów z trądzikiem pospolitym. Rola spożycia czekolady (kakao) jest kontrowersyjna, należy jednak podkreślić, że najnowsze badania z randomizacją wskazują na jej możliwy udział patogenetyczny w indukowaniu zaostrzeń trądziku.
Rola diety w indukowaniu i leczeniu trądziku pospolitego jest szeroko dyskutowana w piśmiennictwie, jednak nadal kontrowersyjna.
Więcej czytaj: www.termedia.pl/Rola-diety-w-etiopatogenezie-tradziku,56,32153,1,0.html
Rola diety w indukowaniu i leczeniu trądziku pospolitego jest szeroko dyskutowana w piśmiennictwie, jednak nadal kontrowersyjna.
Więcej czytaj: www.termedia.pl/Rola-diety-w-etiopatogenezie-tradziku,56,32153,1,0.html