Wczesne podanie pokarmów alergennych może chronić przed alergią
Autor: Aleksandra Lang
Data: 26.09.2016
Źródło: Medscape,MK/AL
Wczesne wprowadzenie do diety jajek czy orzechów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju alergii na te produkty - sugeruje nowa metaanaliza, choć większość wytycznych jeszcze nie radzi takiego kroku. Sami autorzy też przestrzegają, że ich odkrycie nie powinno automatycznie przekładać się na karmienie niemowląt orzechami i jajkami.
Autorzy analizy podkreślają jednak, że ma ona znaczenie dla prewencji alergii oraz opóźnienie we wprowadzaniu do diety tych produktów może potencjalnie wyrządzać szkodę, natomiast wczesne wprowadzenie wiąże się z korzyściami. – podkreśla Medscape.
Według badaczy, nastąpił istotny wzrost w występowaniu alergii pokarmowych między 1999 a 2009 rokiem. To wiązało się z radą opublikowaną w 2000 roku, aby rodzice opóźniali wprowadzanie pokarmów o wysokim ryzyku alergii. Lekarze tymczasem powinni podkreślać, że od 2008 r. wytyczne nie rekomendują opóźnień we wprowadzaniu pokarmów, ale też nie ma dowodów na to, że to zredukowało ryzyko alergii pokarmowych. Obecne dane sugerują, że wczesne wprowadzanie tych produktów może mieć działanie ochronne.
W celu oceny wprowadzenia do diety mleka, jajek, ryb, skorupiaków, orzechów, pszenicy, orzechów ziemnych, czy soi w ciągu pierwszego roku życia oraz wystąpienia alergii lub choroby autoimmunologicznej w każdym wieku badacze przeanalizowali sześć głównych baz danych. Aż 9 prób dotyczyło efektu wprowadzenia do diety jajek między 4. a 6. miesiącem życia. 5 z nich wskazało na umiarkowanie niższe ryzyko alergii. Podobne wyniki zanotowano z orzechami ziemnymi podawanymi między 4. a 11. miesiącem życia ( dwie próby).
Według badaczy, nastąpił istotny wzrost w występowaniu alergii pokarmowych między 1999 a 2009 rokiem. To wiązało się z radą opublikowaną w 2000 roku, aby rodzice opóźniali wprowadzanie pokarmów o wysokim ryzyku alergii. Lekarze tymczasem powinni podkreślać, że od 2008 r. wytyczne nie rekomendują opóźnień we wprowadzaniu pokarmów, ale też nie ma dowodów na to, że to zredukowało ryzyko alergii pokarmowych. Obecne dane sugerują, że wczesne wprowadzanie tych produktów może mieć działanie ochronne.
W celu oceny wprowadzenia do diety mleka, jajek, ryb, skorupiaków, orzechów, pszenicy, orzechów ziemnych, czy soi w ciągu pierwszego roku życia oraz wystąpienia alergii lub choroby autoimmunologicznej w każdym wieku badacze przeanalizowali sześć głównych baz danych. Aż 9 prób dotyczyło efektu wprowadzenia do diety jajek między 4. a 6. miesiącem życia. 5 z nich wskazało na umiarkowanie niższe ryzyko alergii. Podobne wyniki zanotowano z orzechami ziemnymi podawanymi między 4. a 11. miesiącem życia ( dwie próby).