Zwierzęta chronią przed astmą
Autor: Alicja Kostecka
Data: 09.08.2017
Źródło: Sciencedaily/AK
Mikroby w gospodarstwach chronią dzieci przed astmą i alergiami. Ale nawet cząsteczki niebakteryjne mogą mieć efekt ochronny. Immunolodzy wykazali, że kwas sialowy występujący u zwierząt gospodarskich jest skuteczny w zapobieganiu zapaleniu tkanki płuc. Badanie to otwiera szeroką gamę perspektyw zapobiegania alergii.
Coraz więcej osób cierpi na alergie i astmę. W ostatnich dekadach te choroby znacząco wzrosły w krajach uprzemysłowionych. Dzisiaj około 30 procent dzieci cierpi na alergie - z wyjątkiem dzieci w gospodarstwie. Wśród dzieci w gospodarstwach rolnych choroba ta rośnie znacznie mniej niż w przypadku ich kolegów, którzy mieszkają w tej samej wiosce, ale nie w gospodarstwie. Mikroby występujące w większych ilościach i większa różnorodność w gospodarstwach chronią dzieci farmerskie przed alergiami i astmą. Środowisko, które nie jest za bardzo higieniczne, ma pozytywny wpływ na rozwój układu odpornościowego, ponieważ uczy się nie reagować na nieszkodliwe substancje, jak w przypadku alergii.
Nie tylko mikroby chronią przed astmą, ale również zwierzęta gospodarskie: zabawa z kotami oraz picie mleka od krowy w gospodarstwie może zapobiec astmie, wynika z badań szwajcarskich naukowców. Dotykanie zwierząt i spożywanie żywności pochodzenia zwierzęcego wydaje się regulować reakcje zapalne Odpowiedzialny za ten mechanizm jest was sialowy, który steruje systemem immunologicznym. Substancja ta jest szeroko rozpowszechniona w kręgowcach - a zatem w wielu zwierzętach hodowlanych - ale brakuje go w organizmie człowieka – Neu5Gc.
Człowiek nie wytwarza Neu5Gc, może wchłonąć kwas sialowy w wyniku kontaktu z zwierzętami lub jedzenia żywności pochodzenia zwierzęcego i włączenia jej do swoich glikoprotein. Naukowcy mierzyli stężenia przeciwciał Neu5Gc w próbkach surowicy u dzieci w ramach dwóch badań epidemiologicznych finansowanych przez Unię Europejską (badanie PARSIFAL i PASTURE). Porównano stężenia przeciwciał Neu5Gc z udziałem ponad tysiąca dzieci i występowanie astmy. Okazało się, że dzieci z far miały dużo więcej przeciwciał przeciwko Neu5Gc we krwi i dlatego mniej cierpiały z powodu astmy. Pozytywny wpływ kwasu nerwowego Neu5Gc na układ oddechowy został potwierdzony przy użyciu modelu myszy: cząsteczki Neu5Gc spożywane w pożywieniu poprawiły funkcję płuc myszy, zmniejszając tym samym objawy astmy.
Aby zrozumieć mechanizm oddziaływania Neu5Gc na ludzki system immunologiczny, badacze analizowali różne komórki układu odpornościowego, które odgrywają rolę podczas reakcji zapalnej. Okazało się, że kontakt z Neu5Gc nie zmniejszył immunoglobuliny E - przeciwciała, które często występuje w trakcie reakcji alergicznych, ale inicjuje reakcję przeciwzapalną układu odpornościowego. Odbywa się to za pośrednictwem tak zwanych komórek T regulatorowych, które występują w większej ilości. To komórki T hamują nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego i mają silny efekt przeciwzapalny.
Nie tylko mikroby chronią przed astmą, ale również zwierzęta gospodarskie: zabawa z kotami oraz picie mleka od krowy w gospodarstwie może zapobiec astmie, wynika z badań szwajcarskich naukowców. Dotykanie zwierząt i spożywanie żywności pochodzenia zwierzęcego wydaje się regulować reakcje zapalne Odpowiedzialny za ten mechanizm jest was sialowy, który steruje systemem immunologicznym. Substancja ta jest szeroko rozpowszechniona w kręgowcach - a zatem w wielu zwierzętach hodowlanych - ale brakuje go w organizmie człowieka – Neu5Gc.
Człowiek nie wytwarza Neu5Gc, może wchłonąć kwas sialowy w wyniku kontaktu z zwierzętami lub jedzenia żywności pochodzenia zwierzęcego i włączenia jej do swoich glikoprotein. Naukowcy mierzyli stężenia przeciwciał Neu5Gc w próbkach surowicy u dzieci w ramach dwóch badań epidemiologicznych finansowanych przez Unię Europejską (badanie PARSIFAL i PASTURE). Porównano stężenia przeciwciał Neu5Gc z udziałem ponad tysiąca dzieci i występowanie astmy. Okazało się, że dzieci z far miały dużo więcej przeciwciał przeciwko Neu5Gc we krwi i dlatego mniej cierpiały z powodu astmy. Pozytywny wpływ kwasu nerwowego Neu5Gc na układ oddechowy został potwierdzony przy użyciu modelu myszy: cząsteczki Neu5Gc spożywane w pożywieniu poprawiły funkcję płuc myszy, zmniejszając tym samym objawy astmy.
Aby zrozumieć mechanizm oddziaływania Neu5Gc na ludzki system immunologiczny, badacze analizowali różne komórki układu odpornościowego, które odgrywają rolę podczas reakcji zapalnej. Okazało się, że kontakt z Neu5Gc nie zmniejszył immunoglobuliny E - przeciwciała, które często występuje w trakcie reakcji alergicznych, ale inicjuje reakcję przeciwzapalną układu odpornościowego. Odbywa się to za pośrednictwem tak zwanych komórek T regulatorowych, które występują w większej ilości. To komórki T hamują nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego i mają silny efekt przeciwzapalny.