Żywność pokryta pyłkami brzozy a AZS
Autor: Alicja Kostecka
Data: 24.04.2018
Źródło: EJACI/AK
Naukowcy z Hanoweru przeprowadzili podwójnie zaślepione badania z placebo u 182 dzieci i dorosłych z atopowym zapaleniem skóry, u których podejrzewano alergię pokarmową na pyłki brzozy.
Badacze odkryli, że 65 pacjentów rozwinęło reakcje alergiczne na DBPCFC na pokarmy pokryte pyłkiem brzozy. Spośród osób z reakcjami alergicznymi 32 pacjentów wykazywało znaczne pogorszenie atopowego zapalenia skóry. W porównaniu do osób, u których nie doszło do reakcji alergicznych, respondenci wykazali istotnie wyższe poziomy swoistej immunoglobuliny E (IgE) w stosunku do pyłku brzozy, a także wyższą częstość występowania alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa i spojówek.
U pacjentów z alergią na alergeny pyłkowe i alergią na pyłki brzozowe żywność związana z pyłkami brzozy powinna być uważana za czynnik prowadzący do zaostrzenia objawów przedmiotowych i podmiotowych choroby.
U pacjentów z alergią na alergeny pyłkowe i alergią na pyłki brzozowe żywność związana z pyłkami brzozy powinna być uważana za czynnik prowadzący do zaostrzenia objawów przedmiotowych i podmiotowych choroby.