Dieta w NAFLD – co warto stosować, a czego unikać
Autor: Marta Koblańska
Data: 08.10.2019
Źródło: MK
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby NAFLD jest konsekwencją nadmiernego gromadzenia się tłuszczu w komórkach wątroby, co może prowadzić do ich uszkodzenia, a następnie pogorszenia wydolności wątroby i innych powikłań łącznie z marskością i nowotworem. Jaki rodzaj diety pomoże?
Leczenie NAFLD polega również na odpowiednim żywieniu oraz aktywności fizycznej. Ważną rolę odgrywa zmniejszenie masy ciała. Co robić, aby poprawić stan wątroby? Najkorzystniejsze jest przygotowywanie posiłków na parze, gotowanie w małej ilości wody, pieczenie. Można stosować zioła, które pomogą w ograniczeniu spożywania soli.
Ważne jest, aby spożywać 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych. Ostatni posiłek należy skonsumować najpóźniej 3 godziny przed snem. Jeść należy powoli. Wskazane jest również wypijanie około 2 litrów płynów dziennie.
Warto unikać nieregularnego odżywiania, a w szczególności podjadania. Co jeszcze? Warto też ograniczyć spożycie alkoholu. Co dobrze jest jeść? Warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz ryby. Produkty zbożowe powinny być jak najmniej przetworzone. Dlaczego? Bo takie ułatwiają trawienie. Warto więc jeść chleb graham, żytni, razowy oraz ciemny ryż oraz kasze. Warto spożywać ryby morskie oraz białe mięso, a czerwone jedynie chude. Sosy warto przygotowywać na bazie jogurtu, kefiru oraz oleju i oliwy. Warto unikać smalcu, tłustego mleka, majonezu i smażonych jaj.
Więcej wskazówek: dieta NAFLD.pdf .
Ważne jest, aby spożywać 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych. Ostatni posiłek należy skonsumować najpóźniej 3 godziny przed snem. Jeść należy powoli. Wskazane jest również wypijanie około 2 litrów płynów dziennie.
Warto unikać nieregularnego odżywiania, a w szczególności podjadania. Co jeszcze? Warto też ograniczyć spożycie alkoholu. Co dobrze jest jeść? Warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz ryby. Produkty zbożowe powinny być jak najmniej przetworzone. Dlaczego? Bo takie ułatwiają trawienie. Warto więc jeść chleb graham, żytni, razowy oraz ciemny ryż oraz kasze. Warto spożywać ryby morskie oraz białe mięso, a czerwone jedynie chude. Sosy warto przygotowywać na bazie jogurtu, kefiru oraz oleju i oliwy. Warto unikać smalcu, tłustego mleka, majonezu i smażonych jaj.
Więcej wskazówek: dieta NAFLD.pdf .