Ministerstwo Zdrowia odpowiada na pytania w sprawie rozporządzenia sklepikowego
Redaktor: Krystian Lurka
Data: 15.09.2015
Źródło: KL, Ministerstwo Zdrowia
Ministerstwo Zdrowia na swojej stronie internetowej opublikowało (15 września) najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi w sprawie zdrowej żywności w szkołach.
- W związku z licznymi zapytaniami do rozporządzenia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach publikujemy najczęściej zadawane pytania - napisali przedstawiciele resortu na stronie internetowej. Oto one:
Czy jest okres przejściowy dla ajentów sklepików i szkolnych stołówek na dostosowanie do wymogów rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach?
Rozporządzenie, do którego wydania został zobligowany Minister Zdrowia weszło w życie, podobnie jak ustawa, dnia 1 września 2015 r., ustawodawca nie przewidział bowiem okresu przejściowego zarówno w przypadku samej ustawy, jak i rozporządzenia. Kwestie te leżą poza zakresem kompetencji Ministra Zdrowia.
Jaka jest wysokość kary za nieprzestrzeganie ww. aktu prawnego?
Osoby nie stosujące się do rozporządzenia podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5000zł, nie mniej niż 1000 złotych.
Kto jest odpowiedzialny za kontrolę?
Kontrole przeprowadza inspekcja sanitarna.
Czy kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło?
Kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.
Czy można sprzedawać napoje?
Płyny dopuszczone do sprzedaży to: soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda mineralna nisko i średniozmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa.
Czy można słodzić kompot?
Zgodnie z wymogami zawartymi w przedmiotowym rozporządzeniu – kompot owocowy bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
Wszystkie pytania i odpowiedzi można znaleźć na podstronie "Najczęściej zadawane pytania dotyczące rozporządzenia sklepikowego"
O niezdrowym jedzeniu pisaliśmy między innymi w tekstach: "Ze sklepików szkolnych ma zniknąć niezdrowe jedzenie, ale… to sklepiki mogą zniknąć" i "Niezdrowe jedzenie zniknęło ze szkół. Część uczniów z Łodzi protestuje przeciwko temu"
Czy jest okres przejściowy dla ajentów sklepików i szkolnych stołówek na dostosowanie do wymogów rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach?
Rozporządzenie, do którego wydania został zobligowany Minister Zdrowia weszło w życie, podobnie jak ustawa, dnia 1 września 2015 r., ustawodawca nie przewidział bowiem okresu przejściowego zarówno w przypadku samej ustawy, jak i rozporządzenia. Kwestie te leżą poza zakresem kompetencji Ministra Zdrowia.
Jaka jest wysokość kary za nieprzestrzeganie ww. aktu prawnego?
Osoby nie stosujące się do rozporządzenia podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5000zł, nie mniej niż 1000 złotych.
Kto jest odpowiedzialny za kontrolę?
Kontrole przeprowadza inspekcja sanitarna.
Czy kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło?
Kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.
Czy można sprzedawać napoje?
Płyny dopuszczone do sprzedaży to: soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda mineralna nisko i średniozmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa.
Czy można słodzić kompot?
Zgodnie z wymogami zawartymi w przedmiotowym rozporządzeniu – kompot owocowy bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
Wszystkie pytania i odpowiedzi można znaleźć na podstronie "Najczęściej zadawane pytania dotyczące rozporządzenia sklepikowego"
O niezdrowym jedzeniu pisaliśmy między innymi w tekstach: "Ze sklepików szkolnych ma zniknąć niezdrowe jedzenie, ale… to sklepiki mogą zniknąć" i "Niezdrowe jedzenie zniknęło ze szkół. Część uczniów z Łodzi protestuje przeciwko temu"