Stanowisko Naczelnej Rady Lekarskiej w sprawie protestu refundacyjnego

Naczelna Rada Lekarska z aprobatą przyjmuje podjęcie przez Sejm RP prac legislacyjnych, zmierzających do zmiany ustawy o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych i wykreślenia z niej ustępów 8 i 9 artykułu 48.
Naczelna Rada Lekarska wyraża podziękowanie organizacjom i stowarzyszeniom lekarskim oraz wszystkim Koleżankom i Kolegom, których postawa doprowadziła do naprawy błędnych zapisów legislacyjnych, które zagrażały i nadal zagrażają bezpieczeństwu zdrowotnemu polskiego pacjenta.

Naczelna Rada Lekarska podkreśla, że nieuwzględnienie w zakresie nowelizacji zmiany zapisu art.6 ust.1 pkt 1 lit.a czyli uzależnienie refundacji leku od zarejestrowanych dla niego wskazań i przeznaczeń, a nie od aktualnego stanu wiedzy medycznej, oznacza brak refundacji leków dla wielu pacjentów a zwłaszcza dzieci i kobiet ciężarnych. Biorąc pod uwagę powyższe przesłanki, a także zalecenia towarzystw naukowych, zapisy Kodeksu Etyki Lekarskiej, ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty oraz ustawy o prawach pacjenta, Naczelna Rada Lekarska przypomina, że obowiązkiem lekarza i lekarza dentysty jest ordynowanie leków zgodnie z aktualnymi wskazaniami wiedzy medycznej.

Naczelna Rada Lekarska przypomina, że w dniu 26 października 2011 r. podpisane zostało oświadczenie Ministra Zdrowia, Prezesa NFZ oraz Prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej dotyczące wspólnego opracowania wzoru umowy na wystawianie refundowanych recept. Naczelna Rada Lekarska oczekuje, że mimo nieuwzględnienia w zakresie nowelizacji delegacji dla Ministra Zdrowia do określenia ogólnych zasad umów na wystawianie refundowanych recept, ustalenia te zostaną dochowane.

Naczelna Rada Lekarska zwraca uwagę na przepis par.31 ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, przewidujący możliwość zawarcia w umowach ze świadczeniodawcami zapisów, dotyczących kar umownych za wystawianie recept osobom nieuprawnionym lub w nieuzasadnionych przypadkach. Ponieważ cały łańcuch zdarzeń, prowadzących do uchwalenia nowelizacji ustawy nosi znamiona zawarcia umowy społecznej, Naczelna Rada Lekarska oczekuje od Ministra Zdrowia zmiany tego przepisu w duchu zaproponowanych w nowelizacji ustawy refundacyjnej korekt.

Naczelna Rada Lekarska stwierdza jednoznacznie, że w dalszym ciągu w ustawie są zapisy, które narzucają lekarzom obowiązek odnotowywania stopnia refundacji w odniesieniu do pewnej grupy leków, a zwolnienie z tego obowiązku było jedną z podstawowych przesłanek podjęcia przez Naczelną Radę Lekarską w dniu 2 grudnia 2011r. rekomendacji dla podjęcia akcji protestacyjnej.

Do czasu pełnej realizacji postulatu o zwolnieniu lekarza z obowiązku odnotowywania stopnia refundacji leku, a także rezygnacji z wprowadzenia do ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty zapisów, które narzucałyby lekarzom i lekarzom dentystom obowiązki biurokratyczne, dotychczas tam niewystępujące, Naczelna Rada Lekarska rekomenduje lekarzom i lekarzom dentystom następujące zasady wypisywania recept:

1.umieszczanie numeru oddziału NFZ,

2.posługiwanie się międzynarodowymi nazwami leków,

3.nie wskazywanie poziomu odpłatności leku, za wyjątkiem leków przepisywanych w przypadku chorób wymienionych w obwieszczeniu Ministra Zdrowia.

Naczelna Rada Lekarska przyjmuje do wiadomości autonomiczną decyzję środowisk, uczestniczących w proteście, że do czasu realizacji wszystkich postulatów środowiska lekarskiego oraz uwolnienia lekarzy z wszystkich obowiązków biurokratycznych, możliwe jest umieszczanie na recepcie pieczątki o treści "Refundacja leku do decyzji NFZ".

© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.