Specjalizacje, Kategorie, Działy

Najpierw białka, potem węglowodany - tak trzeba jeść, by lepiej kontrolować glikemię?

Udostępnij:
Kolejność spożywania poszczególnych składników posiłku ma wpływ na wzrost glikemii.
W nowym badaniu opublikowanym przez badaczy z Weill Cornell Medical College w Nowym Jorku na łamach Diabetes Care wykazano, że kolejność, w jakiej są spożywane pokarmy może znacząco wpływać na poposiłkowy poziom glikemii oraz insuliny u osób otyłych.

W poprzednich badaniach wykazano, że spożywanie warzyw przed węglowodanami może przyczyniać się do obniżania wzrostu glikemii po posiłku. Teraz potwierdzono podobne efekty spożywania białek. W prezentowanym badaniu brało udział 11 pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2, którzy przyjmowali metforminę. Pacjenci mieli spożywać takie same pokarmy w różnej kolejności w odstępach tygodniowych, tak aby badacze mogli dokładnie przeanalizować zmiany glikemii. Ustalony zestaw składał się z odpowiedniego pieczywa, soku pomarańczowego, piersi kurczaka, sałaty oraz pomidora z sosem o niskiej zawartości tłuszczu oraz brokułów z masłem. Poziom glikemii był mierzony rano, w 12 godzin po ostatnim posiłku oraz 30, 60 i 120 minut po posiłku. Pierwszego dnia proszono o zjedzenie węglowodanów w pierwszej kolejności (pieczywo i sok) a po 15 minutach reszty posiłku. Tydzień później powtórzono eksperyment, z tym że jedzenie było spożywane w odwrotnej kolejności - najpierw białka i warzywa, a potem węglowodany. Przy takim schemacie jedzenia, okazało się, że poziom glikemii był niższy o 29%, 37% oraz 17% odpowiednio w 30., 60. i 120. minucie. Także poziom insuliny znacząco niższy.

Wydaje się więc, że nie tylko rodzaj spożywanego posiłków, ale także kolejność ich poszczególnych elementów mogą mieć wpływ na glikemię pacjentów z cukrzycą.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.