Objawy żołądkowo-jelitowe oraz rola diety u pacjentów z autoimmunologicznymi chorobami pęcherzowymi
Autor: Alicja Kostecka
Data: 08.07.2019
Źródło: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.15731
Tagi: | pemfigoid, pęcherzyca, ankieta, objawy, krwawienie |
Autoimmunologiczne choroby pęcherzowe skóry są chorobami wymagającymi długotrwałego leczenia immunosupresyjnego i przeciwzapalnego. Dotychczas nie było znane jak często w tej grupie pacjentów występują objawy żołądkowo-jelitowe, w tym częstość występowania krwawienia do światła przewodu pokarmowego.
Kneiber i wsp. wysłali elektroniczną ankietę do osób z autoimmunologicznymi chorobami pęcherzowymi skóry zrzeszonych w International Pemphigus and Pemphigoid Foundation. Kwestionariusz zawierał pytania dotyczące dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz wystąpienia w przeszłości krwawienia do przewodu pokarmowego oraz subiektywnej oceny produktów spożywczych, które wzmagają lub zmniejszają dolegliwości.
Autorzy otrzymali odpowiedzi od 200 osób. Wystąpienie refluksu żołądkowo-przełykowego po leczeniu choroby podstawowej zgłosiło 30% respondentów. Incydent krwawienia do przewodu pokarmowego odnotowało 2,1% respondentów, co było niezależne od stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Jedna trzecia pacjentów ograniczała spożycie niektórych produktów ze względu na dolegliwości pokarmowe. Respondenci ograniczali spożycie alkoholu, cytrusów i ostrych potraw, natomiast część zgłosiła poprawę objawów po spożyciu warzyw oraz nabiału.
Przedstawione proste badanie ankietowe ujawnia częste występowanie dolegliwości pokarmowych u pacjentów z autoimmunologicznymi chorobami pęcherzowymi skóry. Przyszłe badania powinny skupić się na możliwościach prewencji występowania objawów żołądkowo-jelitowych w te grupie pacjentów.
Opracował: Mikołaj Kamiński
Autorzy otrzymali odpowiedzi od 200 osób. Wystąpienie refluksu żołądkowo-przełykowego po leczeniu choroby podstawowej zgłosiło 30% respondentów. Incydent krwawienia do przewodu pokarmowego odnotowało 2,1% respondentów, co było niezależne od stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Jedna trzecia pacjentów ograniczała spożycie niektórych produktów ze względu na dolegliwości pokarmowe. Respondenci ograniczali spożycie alkoholu, cytrusów i ostrych potraw, natomiast część zgłosiła poprawę objawów po spożyciu warzyw oraz nabiału.
Przedstawione proste badanie ankietowe ujawnia częste występowanie dolegliwości pokarmowych u pacjentów z autoimmunologicznymi chorobami pęcherzowymi skóry. Przyszłe badania powinny skupić się na możliwościach prewencji występowania objawów żołądkowo-jelitowych w te grupie pacjentów.
Opracował: Mikołaj Kamiński