Dwie diety związane z poprawą funkcji poznawczych
Tagi: | dieta, mózg, funkcje poznawcze, praca mózgu, choroba Alzheimera |
Dieta przerywanego postu (IF) i standardowa dieta zdrowego trybu życia (HL) skoncentrowana na zdrowej żywności oprócz utraty wagi, zmniejszenia insulinooporności spowolniia także proces starzenia się mózgu u starszych osób z nadwagą i insulinoopornością.
– Badanie dostarcza plan oceny wpływu interwencji dietetycznych na mózg i motywuje do dalszych badań nad przerywanym postem i dietami ciągłymi w celu optymalizacji zdrowia mózgu – napisali badacze kierowani przez dr. Dimitriosa Kapogiannisa, szefa sekcji neurologii w National Institute on Aging i adiunkta neurologii w The Johns Hopkins University School of Medicine.
Wyniki zostały opublikowane w „Cell Metabolism”.
Częstość występowania insulinooporności (zmniejszonej wrażliwości komórek na insulinę, która jest cechą charakterystyczną cukrzycy typu 2) wzrasta wraz z wiekiem i otyłością, zwiększając ryzyko przyspieszonego starzenia się mózgu, a także AD i powiązanych demencji (ADRD) u osób starszych z nadwagą. Badania wykazały, że zdrowa dieta sprzyja ogólnemu zdrowiu, ale nie jest jasne, czy i w jakim stopniu poprawia zdrowie mózgu poza ogólną poprawą stanu zdrowia.
Naukowcy wykorzystali wiele pomiarów mózgu i funkcji poznawczych do oceny wpływu diety na zdrowie mózgu, w tym pęcherzyków zewnątrzkomórkowych pochodzących z obwodowych neuronów (NDEV) w celu zbadania neuronalnej sygnalizacji insuliny, rezonans magnetyczny w celu zbadania tempa starzenia się mózgu, spektroskopia rezonansu magnetycznego (MRS) do pomiaru poziomu glukozy w mózgu, metabolitów i neuroprzekaźników oraz NDEV i płyn mózgowo-rdzeniowy w celu uzyskania biomarkerów AD/ADRD.
W badaniu wzięło udział 40 uczestników z nienaruszoną poznawczo nadwagą z IR (średnia wieku 63,2 roku, 60 proc. kobiet i 62,5 proc. rasy kaukaskiej). Ich średnia masa ciała wynosiła 97,1 kg, a średni wskaźnik masy ciała (BMI) 34,4 kg/m2. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do 8-tygodniowej diety IF lub diety HL, która kładła nacisk na owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chude białka i niskotłuszczowy nabiał oraz produkty wolne od cukru, tłuszczów nasyconych i sodu.
Dieta IF polegała na przestrzeganiu diety HL przez pięć dni w tygodniu i ograniczaniu kalorii do jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia przez dwa kolejne dni. Obie diety zmniejszyły neuronalne IR i miały porównywalne efekty w poprawie biomarkerów sygnalizacji insuliny w NDEV, zmniejszeniu poziomu glukozy w mózgu na MRS i poprawie biomarkerów metabolizmu węglowodanów i lipidów we krwi.
Za pomocą rezonansu magnetycznego naukowcy ocenili również wiek mózgu (wskazuje, czy mózg wydaje się starszy czy młodszy niż wiek chronologiczny danej osoby). Odnotowano, że nastąpił spadek o 2,63 roku w przypadku diety IF i 2,42 roku w przypadku diety HL w przedniej części zakrętu obręczy i brzuszno-przyśrodkowej korze przedczołowej.
Wydanie to wykazało, że obie diety poprawiły funkcje wykonawcze i pamięć, przy czym osoby stosujące dietę IF odniosły większe korzyści w planowaniu strategicznym.
Analiza eksploracyjna wykazała, że funkcje wykonawcze poprawiły się po zastosowaniu diety IF, ale nie po zastosowaniu diety HL u kobiet. Funkcje wykonawcze poprawiły się z kolei po obu dietach u mężczyzn. BMI oraz genotypy apolipoproteiny E i SLC16A7 również modulowały efekty diety.
Badacze wskazali, że żadna z opisanych diet nie miała wpływu na biomarkery choroby Alzheimera.